Zmajlović poništio nabavu vozila za Plitvička jezera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izdao je nalog za obustavu natječaja Nacionalnog parka Plitvička jezera u dijelu koji se odnosi na nabavu luksuznog vozila, odnosno, kako navodi, "neprimjerene kategorije vozila", a može se provesti dio natječaja za nabavu radnih vozila (šumskih vozila i vlakova za posjetitelje), priopćeno je danas iz Ministarstva.

Potaknut objavom natječaja za nabavu osobnog terenskog vozila (SUV) za NP Plitvička jezera, ministar Zmajlović izdao je naputak svim državnim tijelima i pravnim osobama koje imaju javne ovlasti iz resora Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se eventualna nabava službenih osobnih vozila može pokrenuti samo ako je za to pribavljena suglasnost ministra.

Nabava vozila može se pokrenuti i ako je u skladu s Vladinom odlukom o pravu korištenja službenih osobnih vozila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja.

Prema karakteristikama navedenima u natječaju, Plitvička jezera su tražila SUV procijenjene vrijednosti do 400.000 kuna. Automobil, piše u natječaju, ne smije imati manje od 250 konjskih snaga, a maksimalni zakretni moment motora treba biti najmanje 550 Nm.

Također, trebao bi imati elektronski sustav za sprječavanje neželjene promjene vozne trake te opciju za automatsko isključivanje motora pri mirovanju vozila, najmanje sedmostupanjski automatski mjenjač, parkirne senzore, bluetooth handsfree bežičnu komunikaciju, xenon svjetla, crnu metalik boju, lakometalne naplatke, elektronički sustav stabilnosti.

Međuosovinski razmak mora iznositi najmanje 2.800 milimetara, a dužina cijelog vozila ne smije biti veća od 4.700 milimetara. Također, traže se i sjedala u kombinaciji alcantra/koža, prednja sjedala moraju biti sportska s elektronskom potporom za kralješnicu, unutarnje zrcalo mora biti automatski zatamnjivo, a kožni upravljač mora imati tri kraka i funkciju izmjena brzina te integrirani navigacijski uređaj.

Natječaj je jučer objavljen u Narodnim novinama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter