Zmajlović: Pazin je primjer da se može


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas je posjetio novi dio pazinskog odlagališta otpada Jelenčići V.

- Danas smo u Pazinu, jer je on dobar primjer ostalim gradovima da se može, a inspekcijsko je rješenje ubrzalo uređenje novog deponija, kazao je nakon obilaska. Dodao je da u slučaju deponija u Trogiru neće biti popusta.

- Dok god se može istresti otpad na livadu nema ekonomske motiviranosti za selekciju otpada. Hrvatska, odnosno lokalna i regionalna samouprava, je zaspala po pitanju sustava gospodarenje otpadom čemu je krivo vječito prolongiranje izvršenja odredbi zakona, kazao je ministar Zmajlović.

Napomenuo je da su u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana sredstva za sustav gospodarenja otpadom, ali i da lokalne samouprave moraju osigurati svoj udio kao što to rade za nove ceste ili javnu rasvjetu.

U Pazinu je bio i pomoćnik ministra za inspekcijske poslove Goran Heffer čime je ujedno obavljen nadzor i odobreno korištenje novog odlagališta površine 2,2 hektara.

- Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u probni bi rad trebao krenuti 30. lipnja, najavio je ovom prigodom istarski župan Valter Flego, dok je pazinski gradonačelnik izrazio zadovoljstvo suradnjom s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te nadležnim ministarstvom. (A. DAGOSTIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter