Zmajlović na otvorenju novog pazinskog deponija

Dotjerivanje prilazne staze (A. DAGOSTIN)
Dotjerivanje prilazne staze (A. DAGOSTIN)

Na novom polju pazinskog odlagališta komunalnog otpada Jelenčići 5. jučer su se tijekom dana dotjerivali posljednji detalji za današnje otvorenje novog deponija, kojem će prisustvovati i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

- Sve je spremno za otvorenje koje će se, kao što smo najavili, obaviti 16. listopada, rekao je direktor pazinske komunalne tvrtke Usluga Dragan Šipraka potvrdivši da su tijekom jučerašnjeg dana na stari deponij kamioni istovarili posljednje smeće.

Otvorenju će prethoditi nadzor inspekcije zaštite okoliša i prirode ne bi li se utvrdilo je su li ispunjeni svi zakonski uvjeti. Zatim će obustaviti daljnji postupak zabrane odlaganje otpada na deponiju Jelenčići. Već u jutarnjim satima ministar Zmajlović održat će radni sastanak s pazinskim gradonačelnikom Renatom Krulčićem i istarskim županom Valterom Flegom o stanju u sustavu gospodarenja otpadom u Istri.

Novo pazinsko smetlište površine je 2,2 hektara. Ima nepropusnu geotekstilnu podlogu, lagunu za ocjedne vode i tri ispuha za plinove, prilazni i protupožarni put te kapacitet od 41 tisuću kubičnih metara otpada, što će, predviđa se, biti dostatno do otvaranja centra za gospodarenje otpadom "Kaštijun".

Investicija je vrijedna 2,74 milijun kuna. Četrdeset posto sredstava osigurao je Fond za zaštitu okoliša, a Grad Pazin preostalih 60 posto, prikupljenih iz cijene odvoza otpada. Osim za odlaganje otpada ovo će se novo odlagalište, koje se nalazi na saniranom starom, koristiti za sanaciju starih polja deponija Jelenčići, za što u Usluzi pripremaju dokumentaciju. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter