Zmajlović: Ljudi nemaju povjerenja u HEP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Donedavni gradonačelnik Jastrebarskog Mihael Zmajlović uletio je "naglavačke" u Vladu nakon iznenadne ostavke ministrice zaštite okoliša Mirele Holy i odmah ga je dočekalo brdo problema: velike investicije u energetici kojima se protive i zeleni i stanovništvo, zbog čega je odmah prozvan zaštitnikom korporacija i krupnog kapitala. Zato smo ga pitali kako Ministarstvo zaštite okoliša namjerava pomiriti interese razvoja i ekologije.
- Dojam je da je vaša prethodnica Mirela Holy otišla jer je bila prisiljena na ostavku, jer je bila previše ekolog, a premalo radila u interesu krupnog kapitala.
- Percepcija ne mora uvijek odgovarati istini. Teško mi je komentirati kolegicu s kojom sam i dalje dobar, koja je stručna i poznaje ovo područje rada jako dobro, no pogrešna je percepcija da je morala otići zbog pritiska krupnog kapitala, to jednostavno nije točno i siguran sam da je ona danas, a i prije bila svjesna da je Hrvatskoj potreban razvoj. Kao ona, tako i ja smatram: ne razvoj pod svaku cijenu. Moramo osigurati takav razvoj da sačuvamo resurse u kojima danas uživamo i za buduće generacije - to je osnova održivog razvoja.
- Konkretno pitanje: definitivno će se graditi Plomin 3 na ugljen. Možemo li dobiti objašnjenje zašto ne na plin?
- Treba poznavati proceduru: odluku o energentu donosi investitor, a to je HEP. Naše ministarstvo ne odlučuje koja će se tehnologija koristiti. Naše savjetodavno stručno povjerenstvo analiziralo je ono što je imalo na raspolaganju, a to je projekt Plomina na ugljen, dakle koje mjere zaštite okoliša implementirati da takav projekt bude prihvatljiv za okoliš, a priroda zaštićena. U toj studiji utjecaja na okoliš nije bila spominjana alternativa, dakle plin. Analizirao se samo projekt na ugljen.
- Očito će biti ugljen kad prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kaže da će biti ugljen.
- Projekt je od starta takav, nema tu ništa novo, nije to od jučer, projekt je takav zatečen.
- U lokalnoj vlasti Istre, premda iz dana u dan sve više pristaju na ugljen kao tehnologiju, ipak traže barem da pregovarač s druge strane stola bude Vlade, a ne HEP. Tako misle dobiti čvršće garancije zaštite okoliša.
- Točno, jer ne vjeruju HEP-u. Činjenica je da je ovaj energetski projekt važan za Hrvatsku u cjelini, Hrvatska desetljećima nije imala nove energetske projekte, mi uvozimo više energije no što je proizvodimo, i to moramo mijenjati. Zato je inzistiranje na Plominu 3 potpuno legitimno, i u interesu je cijele Hrvatske. Ali ne preko koljena: treba uložiti dodatni napor u komunikaciju s javnošću, upoznati je i s nedostacima i s rizicima, i vjerujem da će onda javnost prihvatiti projekt. I na koncu, lokalnoj zajednici treba osigurati određenu kompenzaciju jer ipak je interes za Plomin 3 općehrvatski, a rizici lokalni.
- U kojem obliku? Pa ekološka renta ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu?
- Treba vidjeti, svakako očekujemo društveno odgovorno ponašanje HEP-a.
- Koliko znamo, HEP je i za Plomin 2 Istri trebao kompenzaciju "platiti" gradnjom trajektne luke, ribogojilišta i drugim projektima, koji nikad nisu izgrađeni?
- Tako je, to jest problem, zato i postoji nepovjerenje. Uostalom, aktivnosti HEP-a koordinirat će se s različitim ministarstvima, i Vlada će se brinuti o tome. Imamo naizgled dva suprotstavljena interesa, no pomirit ćemo ih i zato je logično da lokalna zajednica traži posebne garancije jer ima negativna iskustva iz prošlosti. (Razgovarala Tihana TOMIČIĆ)

INTEGRALNI INTERVJU S MINISTROM U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter