Zmajevi se vratili u Draguć

Davor Šišović i Aleksandar Žiljak (M. RIMANIĆ)
Davor Šišović i Aleksandar Žiljak (M. RIMANIĆ)

Minulog vikenda u Pazinu i Draguću održan je 12. Festival fantastične književnosti. Prve festivalske večeri u Rotondi, okrugloj viteškoj dvorani pazinskog kaštela, nakon spleta fantasy pjesma u izvedbi Gorane Družeta koju je na ukulelama pratio Nikola Ardalić Davor Šišović sa svojim je gostima predstavio nova izdanja fantastične književnosti u regiji.

U ovom dijelu programa sudjelovali su autori iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Zagrepčanka Ivana Delač predstavila je sferakonsku zbirku priča "Tamna, tmasta tvar". Dragić Rabrenović razgovarao je s Šišovićem o zbirci "Nevidbog" i Festivalu fantastične književnosti "Refesticon" u Bijelom Polju u Crnoj Gori.

Adnadin Jašarević predstavio je zbirku "Suze za Velosa" i Festival fantastične književnosti Zekon u Zenici.

Bojan Ekselenski i Andrej Ivanuša govorili su o SF izdavaštvu u Sloveniji, a Mihaela Marija Perković iz Zagreba govora je SF sceni u Australiji gdje je kao stipendist boravila šest tjedana.

Saša Šebelić iz Medulina predstavio je svoj roman "Vampiristra", a Zagrepčanin Aleksandar Žiljak zbirku priča "Knjiga beštija". Vladimira Becić govorila je o svom romanu "Orsia", Milena Benini o svom romanu "Djelomična pomrčina", Anto Zirdum o antologiji "Slavin poj".

U Draguću, slikovitom mjestu na području općine Cerovlje koje je ime o dobilo po dragonu-zmaju Šišović je predstavio festivalsku zbirku "Priče o zmajevima". U programu su sudjelovali i autori koji su u ovoj zbirci objavili priču o zmajevima: Paula Borošak, Vesna Kurilić, Sanja Tenjer, Marija Serdar, Gorana Družeta, Mirko Grdinić, Tihomir Jovanović, Ed Barol, Saša Šebelić, Anto Zirdum, Aleksandar Žiljak, Robi Selan, Dražen Horvat, Goran Gluščić, Milena Benini, Adnadin Jašarević, Vladimira Becić, Barbara Pleić Tomić, Mirela Jovičić, Marko Fančović, David Kelečić.

Festival fantastične književnosti, koji je tijekom proteklih godina stekao veliku popularnost prema ljubiteljima fantastične književnosti organizirali su udruga Albus iz Pazina u suradnji s Muzejom grada Pazina i Općinom Cerovlje, a pokrovitelji Festivala su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Općina Cerovlje i Grad Pazin. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter