Zmaj Istrakona Gradu Pazinu

Pazinski Greenfly s gostom Radenkom Slokovićem na saksofonu (A. DAGOSTIN)
Pazinski Greenfly s gostom Radenkom Slokovićem na saksofonu (A. DAGOSTIN)

Prohujao je još jedan Istrakon, istarska konvencija znanstvene fantastike i fantazije, koji se već po 15. put održao u pazinskom Spomen domu.

Manifestacija je u subotu i nedjelju posjetiteljima koji dolaze iz raznih dijelova Istre i Hrvatske donijela pregršt zabave, a ponajviše znanstvenopopularnih predavanja, počevši s Josipom Ćirićem na temu "Nepodnošljiva lakoća zatiranja – ideja, informacija i sloboda", zatim Davorom Horvatićem s "Ekstra, ekstra: Otkriven potpis inflacijske faze svemira", Antoniom Šiberom s temom "Intervencija u biologiju: nano-bio-materijali i evolucija superčovjeka, nano-kiborga", Aleksandrom Žiljkom s temom "Bauk Metropolisa kruži Europom!", Snježanom Paušek-Baždar s temom "Istarski alkemičari u prošlosti" te Rafaelom Božić na temu "Distopija i jezik".

Održano je predstavljanje riječkih pisaca - autora zbirke antiutopijskih priča "Nova država Hrvatija 2033.", kao i predstavljanje južnoafričke SF spisateljice Lauren Beukes, kojoj su uručeni prigodni darovi. U svečanom programu prezentirana je nova Istrakonska zbirka kratkih SF i fantasy priča "Virus časti" te su u velikoj dvorani Spomen doma predstavljeni njeni autori: Josip Ergović, Jasmina Škrinjar, Antonio Županović, Goran Gluščić, Danijel Bogdanović, Denis Peričić, Rudolf Lokas, Nataša Milić, Ed Barol, Edi Ferhatović, Vladimira Becić, Sara Kopeczky, Dragana Rajaković, Dražen Horvat, Saša Šebelić, Adnadin Jašarević, Aleksandar Obradović, Vedran Bokor, Tomislav Šestan, Ernest Sanders i Aleksandar Žiljak.

U povodu 15. konvencije Gradu Pazinu je uručen Zmaj Istrakona, koji je primio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Tijekom čitavog dana održani su brojni kvizovi, turniri i igre, aukcije, izložbe, tribina "Net neutralnost – Slobodan internet" voditelja Ante Malbašića te nedjeljni okrugli stol o razvijanju "PnP Gaminga" u Hrvatskoj.

U igraonici su održane dječje radionice u organizaciji Dore Vukičević, Udruge Vika (Višnjanska kreativa) i Društva Naša djeca Pazin, a uvečer su održana dva koncerta pazinskih bendova. Publiku je prvo zagrijala odlična grupa TTRT, koja uglavnom svira neautorske pjesme, da bi ih zamijenila grupa Greenfly čiju je glazbu ovoga puta oplemenio saksofonist Radenko Sloković.

Organizator manifestacije je udruga Albus iz Pazina koja se bavi istraživanjem i promicanjem znanstvene fantastike, fantastike, mitologije i alternativnih znanosti. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter