Zmago Jelincic sumnjici se za korupciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opsežna akcija slovenske policije protiv gospodarskog kriminala kulminirala je u utorak spektakularnim uhicenjem jednog ministra, dvojice parlamentaraca i jednog istaknutog gospodarstvenika, medu kojima je i notorni Zmago Jelincic, ekstremni desnicar i ultranacionalist.

Osim Jelincica, privedeni su i aktualni ministar poljoprivrede Milan Pogacnik, zastupnik Jelinciceve nacionalisticke stranke u parlamentu Srecko Prijatelj te direktor Luke Kopar u vrijeme vlade Janeza Janše Robert Cesar, koje policija sumnjici za više kaznenih djela zloupotrebe položaja, mito, iznude i prijetnje oružjem, pri cemu je Luka Kopar oštecena za skoro cetiri milijuna eura.

Policija je privela i petu osobu, gradonacelnika Murske Sobote Antona Štiheca, koji je nakon ispitivanja pušten. Ravnatelj slovenske policije Aleksandar Jevšek nije želio govoriti o imenima uhicenih, no ispricao je da je do uhicenja došlo nakon iznude u kojoj je ucijenjena osoba, kojoj je prijeceno oružjem, predala iznudivacima 323 tisuce eura.

Jelincicev zastupnik Prijatelj upetljan je u malverzacije u Luci Kopar, kao i u malverzacije s državnim zemljištem kod Murske Sobote, preko fonda državnog zemljišta, u cemu mu je navodno pomogao i ministar poljoprivrede Pogacnik. Sam Jelincic prije uhicenja svjedocio je pretrazi prostorija parlamentarnog kluba svoje stranke, nakon cega su mu policajci pretražili i obiteljsku kucu.

Na putu prema policiji Jelincic je novinarima objasnio da je istraga udarac gospode Kresal, slovenske ministrice unutarnjih poslova, koja je cesto meta Jelincicevih kritika.

Neslužbeno, akcija je podsjecala na filmsku: zastupnik Prijatelj navodno je iznudivao jednog slovenskog poduzetnika, koji ga je prijavio policiji. Preko poduzeca Prijateljeve supruge zemljišta dobivena od države skupo su preprodavana Luci Kopar, dok su Jelincic i Pogacnik ušli u politicku trgovinu, u kojoj je ministar dao zemljište, a Jelincic Pogacniku politicku potporu prilikom rasprave o aferi "Bulmastifi" u parlamentu.

Slovenski premijer Borut Pahor nije želio komentirati istragu i hapšenje svog ministra, kojeg nedavno nije želio smijeniti nakon afere "Bulmastifi", rekavši samo da istragu vode nezavisna tijela.

Kontroverzni Jelincic i dosad je imao puno problema sa zakonom. U zatvoru je proveo tri i pol godine, zbog klasicnog kriminala, iako Jelincic i dan-danas tvrdi da je bio žrtva politickog progona i da nije imao veze s kradom skupocjenog oružja iz jednog slovenskog muzeja.

Prije nego što se poceo baviti politikom, pokušavajuci pripojiti Sloveniji velike dijelove hrvatskog teritorija, Jelincic je bio travar. Navodno je radio i za Udbu, pod kodnim imenom Padobranac, a kao politicar, sa svojom nacionalistickom strankom koja je uvijek dobivala nekoliko mjesta u parlamentu, iako formalno u opoziciji, Jelincic je stalno na usluzi vladajucoj garnituri, odradujuci za nju prljave poslove.


Podijeli: Facebook Twiter