Zlostavljanje životinja odraz je frustracije i obijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužna sudbina psa Rikija kojeg je vlasnik, mrtav pijan, nekoliko puta zatukao sjekirom po glavi, zgrozila je i ostavila bez teksta sve one koji vole ili se brinu o životinjama. Neshvatljiv napad vlasnika na nevinu životinju koja mu se, uzgred receno, jako veselila unatoc svemu, zbio se u listopadu ove godine u mjestu u okolici Pule.

Riki je zadobio nekoliko teških udaraca sjekirom u glavu, no zahvaljujuci intervenciji veterinara pulske Veterinarske stanice, nesretni je pas spašen i dobro se oporavlja. Iako je ova prica imala sretan kraj, iste srece nisu bile mnoge druge životinje.

O tome su ovih dana odlucili javno progovoriti volonteri udruge Ruka šapi predvodeni predsjednicom, veterinarkom Svjetlanom Prodanovic, zbog toga što svjedoce sve gorim zvjerstvima i iživljavanjima covjeka nad životinjama.



Prekršajna i kaznena prijava protiv vlasnika

Kako nam je ispricala, Rikijev slucaj je poseban ne samo zbog toga što je pas preživio, vec i zbog toga što su zlostavljaci pronadeni i kažnjeni.

- Veterinare je pozvala supruga vlasnika psa, a oni su potom o cijelom slucaju obavijestili državnu veterinarsku inspektoricu Lovorku Tomicic koja je obavila inspekcijski nadzor. Osim sirotog Rikija, ondje je zateceno još pet štenaca u dobi od pet mjeseci te jedan odrasli mužjak i jedna ženka, svi mješanci. Životinje su, kako je utvrdila i inspektorica, bile u neprimjerenim uvjetima, vezani na lancu ili špagi, uz prazne bacve umjesto kucica, hranjeni ljuskama krumpira i kruhom kao jedinom hranom.

Odrasli mužjak imao je vidljive ozljede iznad uha i nije mu pružena odgovarajuca veterinarska zaštita i lijecenje. Životinje takoder nisu bile cijepljene protiv bjesnoce ni mikrocipirane. Inspektorica je stoga životinje oduzela vlasniku te je protiv vlasnice pasa podnijela prekršajnu prijavu, a protiv njenog supruga kaznenu, ispricala je Prodanovic.



Životinje su oduzete izmedu ostalog i jer bi, kako je zakljucila inspektorica, nastavak života u takvim uvjetima mogao biti povezan s boli, patnjom i velikim strahom. Odrasle životinje su predane na daljnju skrb i njegu udruzi Ruka šapi, a pet štenaca je smješteno u sklonište Veterinarske stanice Pula.

Ono što ovu pricu cini još tužnijom jest cinjenica da je Riki, kada ga je vlasnica htjela odvesti kuci, cvilio i htio otici s njom, bez obzira što su ga gotovo ubili. To je bezuvjetna ljubav kakvu samo pas može pružiti, složit ce se mnogi.

Pet težih slucaja zlostavljanja godišnje

- Pas Riki koji je zadobio teške ozljede glave operiran je i uspješno se oporavlja. Odrasli psi su takoder dobro, jedino se sudbina poigrala sa životima štenaca. Razboljeli su se od teške bolesti štenaca parvoviroze te ih je naša udruga preuzela na skrb i lijecenje. Nažalost, usprkos infuzijama i lijekovima, dva štenca su uginula, kaže Prodanovic.



Istaknula je da su ta malena stvorenja bila izgladnjela, sama kost i koža. Bojali su se svega, nisu hodali, vec puzali, a na svaki nagli pokret bi se ukocili od straha. S vremenom su se poceli opuštati te bojažljivo pružali šapice kao da provjeravaju smiju li se igrati, smiju li se veseliti.

- Kao da su prvi put otkrivali svijet u kojem nema zlostavljanja, u kojem mogu trcati bez straha, pojesti svoju hranu u zdjelici i igrati se svojom lopticom. Medutim, nisu sve životinje takve srece, zakljucila je Prodanovic.

Kako doznajemo i od inspektorice Tomicic, teških slucajeva zlostavljanja pasa, poput ovoga s Rikijem, godišnje ima oko pet. Doduše, Riki je prvi pas kojeg je vlasnik zatukao sjekirom, no bilo je slucajeva propucavanja pištoljem ili uboda nožem ili vilama.

- Ima svega. Najviše napuštanja životinja, odnosno ostavljanja štenaca u vreci u šumi. Nažalost, takve je pocinitelje teško pronaci, ali je moguce. Nedavno smo uspjeli otkriti jednog takvog i protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, rekla je Tomicic.

Dodala je da su kazne za zlostavljace životinja iskljucivo novcane te istaknula da je najveci problem zapravo što zlostavljaci životinja uopce nemaju svijest o tome da su ucinili nešto loše. Štoviše, nije im jasno zbog cega su kažnjeni.

O razlozima, motivima te slucajevima zlostavljanja životinja razgovarali smo i s veterinarom ambulante u pulskoj Veterinarskoj stanici Mikeleom Medicom, osobom koja je šivala i spasila život Rikiju. Kao osnovni razlog zlostavljanja Medica je istaknuo obijest i mržnju pojedinaca prema životinjama koji na taj nacin lijece svoje frustracije.

Kazao nam je da se u ambulanti susrece sa svakakvim oblicima zlostavljanja životinja, pa je tako lijecio psa kojeg je vlasnik probo vilama. "Srecom, ovakvi su slucajevi rijetki", kaže Medica te zakljucuje da je potrebno educirati ljude i propagirati pozitivan stav o životinjama. Stoga je apelirao na sve one koji još nisu svjesni da je rijec o živim bicima koja, poput nas, imaju pravo na život.

Riki traži topli dom

Brigu o teško stradalom Rikiju privremeno je preuzela udruga Ruka šapi. Dobro se oporavlja, no ubrzo ce mu biti potrebna stalna skrb i dom pa udruga moli dobre ljude da mu pomognu. Takoder, traže dom i za pronadene štence i dva odrasla psa. Kontakt broj za udomljavanje štenaca je 091/391-45-61, kontakt broj za udomljavanje odraslih je 092/253-59-99.

U maci cak osam metaka iz zracne puške

Kao najcešci oblik zlostavljanja pulski veterinar Mikele Medica izdvojio je namjerno trovanje koje ne jenjava. Kako je rekao, baš prije nekoliko dana imao je slucaj trovanja psa. Veli da je o razlozima trovanja psa i macaka teško pricati, no da su to ipak opet frustracije ljudi i obijest.

- Kako drukcije objasniti slucaj koji sam nedavno imao kada sam u jednoj maci pronašao cak osam metaka iz zracne puške, rekao je Medica.

Veli da trovanju, što je nepojmljivo, pribjegavaju i lovci da bi "zaštitili" divljac. Upozorio je stoga vlasnike životinja, posebno pasa, da obrate pažnju na svoje ljubimce jer se trovanje može dogoditi bilo gdje, a u posljednje vrijeme prijavljeno je na Monumentima. Trovaci obicno otrov stavljaju u hranu, svježu ribu i meso koje pas ili macka pojedu.

- Prvi simptomi trovanja su treskavica, linjanje i proljev koji nastaju za oko 45 minuta. Najprepoznatljiviji simptom je ipak treskavica i, ako vlasnik to primijeti, potrebno je odmah životinju odvesti kod veterinara, rekao je Medica.

Veli da u 80 posto slucajeva uspije spasiti životinju te da je slucajeve bilo kakvog zlostavljanja izuzetno važno prijaviti policiji, usprkos cinjenici da se rijetki procesuiraju. Ono što svi možemo uciniti za dobrobit životinja je, kaže, da oni, koji to još ne znaju, shvate da su kucni ljubimci dio nas, dio obitelji.


Podijeli: Facebook Twiter