Zlostavljaca napuste tek kad se okomi na dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jadranka Cernjul i Branka Žužic, predsjednica i glasnogovornica Sigurne kuce Istra, kažu da je u zadnjih deset godina u Hrvatskoj ubijeno 288 žena, od kojih su 133 bile žrtve clanova obitelji (11 u Istri).

- Žene prevladavaju medu žrtvama obiteljskog nasilja. Nasilje raste i vjerojatno ce još biti izraženije jer, s jedne strane, ljudi sve više žive u neimaštini, a s druge, nasilje se sve više otkriva i prijavljuje, pa to cine i same žene, ali i njihovi roditelji i djeca. Svi polako postaju svjesni da nasilje nije problem koji treba ostati unutar cetiri zida, a kada bi sustav bio djelotvorniji u tim slucajevima, tada bi bilo i manje žrtava, istice Žužic.

U Sigurnoj kuci Istra najstarija šticenica ima 70 godina. No, sve se cešce javljaju žene od 50-ak godina, koje nikad nisu bile zaposlene ili imaju tek malo radnog staža. Uglavnom su im muževi godinama branili da se zaposle, iza cega se zapravo krije posesivnost, kaže Jadranka Cernjul.

- Kada žene to shvate, uvide da je ljubav odavno prošla i djeca su otišla pa napuste muževe, a kod nas dolaze tek s jednom torbom, istice Cernjul.

Cernjul nam je ispricala da su imali šticenicu koja im se javila kada je muž išamarao jednomjesecnu bebu. Druga je mama, kaže ona, odlucila napustiti partnera zlostavljaca kada je usred noci tromjesecnu bebu koja je plakala u kreveticu uzeo i bacio u zid te je beba ponovno pala u krevetic.

- To su izuzetno teške situacije, ali ponekad tek to osvijesti mame koje uvide da se zlostavljaci nece popraviti, kao što uglavnom tvrde, vec da ce se okomiti i na djecu, kaže Cernjul.

Naše sugovornice isticu da svjedoce pokušajima manipulacija djecom."Vidjet ce on, necu mu dati više dijete", "necu mu dozvoliti da ga vida", samo su neke od ideja tih žena. Medutim, mi im savjetujemo da to ne cine jer to su ipak ocevi toj djeci i ostat ce do kraja života bez obzira na to hoce li oni i dalje biti u braku ili ne. Naravno, pritom je važno znati radi li se o nasilniku koji je prijetio oružjem, kad ih ipak upucujemo na mišljenje strucnih službi.

Medutim, žene kada se smire, ipak nas poslušaju i u najvecem broju slucajeva ocevi u skladu s rješenjem suda vidaju dijete. Cak i ako su žene u sigurnoj kuci ili u situacijama kada su ocevi u zatvoru, djeci se uvijek daje mogucnost da vidaju oba roditelja i žene se tome u konacnici ipak ne protive. Treba reci i da je dio oceva korektan i želi brinuti o djetetu, istice Cernjul.

- Nažalost, vecina oceva se brzo ohladi. Vecina ih cak i ne placa alimentaciju, koja u prosjeku iznosi tisucu kuna mjesecno. Kada toliko žele vidati dijete i sudjelovati u njihovu odgoju, tada bi im trebalo biti važno da izdvajaju novac za njihovu prehranu i oblacenje. Medutim, tate obicno kažu da ne žele davati novac bivšim ženama da bi se one provodile ili išle frizeru. Posebno je indikativno da kada imaju neku imovinu, nju ocevi ne žele dijeliti s djecom, a sa ženom da i ne govorimo, istice Cernjul.

- Cesto su zlostavljaci su izvan kuce ugladeni, cak i zaslužni gradani u sredini u kojoj žive, a unutar cetiri zida se iskaljuju na ženi i djeci. Za neke zlostavljace ne biste nikada rekli da su u stanju dignuti ruku na nejaka bica s kojima žive, ali nažalost to su prikriveni agresivci koji to uspijevaju zataškati i to se dozna tek kada žene budu spremne o tome progovoriti ili ih napustiti, kaže Cernjul.

Dodaje da su im prilikom obilježavanja Dana borbe protiv nasilja nad ženama muškarci ukazivali da su i oni žrtve zlostavljanja i maltretiranja.

- Doduše, u praksi ima i toga, ali je statistika neumoljivo na strani zlostavljanih žena, dok zlostavljanje muškaraca cini neznatnu brojku. Odnosno, dvije trecine svih žrtava su žene i djeca, a sve više i starci. Stoga isticanje da su i muškarc žrtve nasilja je zapravo otupljivanje oštrice i skretanje pozornosti s pravog problema, a to je zlostavljanje žena, dodala je Žužic. (Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter