Zloporabe s novcem za Noru Šitum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija utvrdilo je da je u akciji prikupljanja i trošenja novca za liječenje Nore Šitum bilo zlouporaba koje ukazuju na postojanje kaznenog djela, odnosno na to da nedostaje dio novca, te će stoga rezultate nadzora poslati nadležnom državnom odvjetništvu.

O rezultatima nadzora danas je novinare izvijestio pomoćnik ministra financija Branko Šegon kazavši da je proveden proračunski, devizni i djelomično porezni nadzor te su utvrđene dvije vrste nepravilnosti.

"Jednu možemo svrstati u kategoriju manjih nedostataka administrativne naravi, a bilo je i povreda propisa u smislu suštinske naravi, gdje se radilo o određenim zlouporabama koje ukazuju na izvršenje kaznenog djela. O svemu tome ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo", rekao je Šegon novinarima ispred Ministarstva financija i najavio da će državnom odvjetništvu sve podatke dostaviti u idućih nekoliko dana.

Nadzor nad udrugom "Hrabro dijete" iz Slavonskog Broda naložilo je krajem listopada tamošnje općinsko državno odvjetništvo nakon što su roditelji Nore Šitum upozorili da mjesecima bezuspješno pokušavaju od te udruge dobiti odgovor o iznosu novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za liječenje njihove kćeri u SAD-u.

Šegon nije htio govoriti o kakvim je zlouporabama riječ, kao ni o kolikom iznosu novca se radi, kazavši kako je na državnom odvjetništvu da to ocijeni i o tome da svoje mišljenje.

"Dosta sudionika je bilo i mi ne možemo konkretizirati o kojim se sve sudionicima radi. Međutim, bilo je povreda od strane odgovornih osoba koje su sudjelovale u samom prikupljanju i trošenju novca", rekao je.

Državno odvjetništvo će ocijeniti je li bilo elemenata kaznenog djela, a ako ono bude smatralo da je potrebno učiniti još neke radnje i provjere, u kontekstu našeg nadzora, ono će nas obavijestiti i mi ćemo postupiti, zaključio je pomoćnik ministra financija.

Majka preminule Nore Šitum Đana Atanasovska ocijenila je da su rezultati nadzora Ministarstva financija potvrdili njezine sumnje da je udruga "Hrabro dijete" na nezakonit način prikupljala novac u humanitarnoj akciji za pomoć u liječenju djevojčice, dok iz Udruge tvrde da izvješće nadzora još nisu dobili, no da su objavili sve podatke o novcu prikupljenom u humanitarnoj akciji.

Atanasovska najveću nepravilnost vidi u tome što je Ministarstvo financija utvrdilo da je u humanitarnoj akciji prikupljeno 4,38 milijuna kuna, ističući da je ona dobila podatak da je prikupljeno 2,19 milijuna kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter