Zlihologija: Knjiga o zločestoj strani psihologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako izgleda zločesta strana psihologije? Koga to zanima lako se može informirati posegne li za prvijencem riječkog psihologa i informatičara Slavena Hrvatina "Zlihologija", objavljenim u izdanju V.B.Z.-a. Knjiga je proizašla iz istoimenog bloga koji je vremenom postao prilično popularan pa je oknjiženje bio logičan nastavak priče. Kako autor tumači svoj pojam zlihologije?

- To je psihologija na zločest način, ili iz zločeste perspektive. Ljudi u ovim krajevima prirodno su zlobni i vole se rugati drugima, pa je ovo neka kombinacija tog načina razmišljanja i psihologije, dakle donekle znanstveni pogled na sve, ali uz jako puno crnog humora.

- Kad ste ga počeli pisati blog i koliko često ga punite?

- Počeo sam 2008. godine. Koncept je godinu dana stariji i jednostavno mi je sijevnuo jednog dana i bio mi predobar da ga odbacim. No tek godinu dana kasnije počeo sam uviđati što ću s njim. Trudim se objavljivati dvaput tjedno.

- Kako je došlo do oknjiženja?

- U jednom trenutku skupilo se dovoljno tekstova. Meni se naravno činilo da to ništa ne vrijedi, ali kad sam ih pročešljao zapazio sam 50-ak koji ipak nešto vrijede. I tako je došlo do knjige, kojoj su dodana još tri teksta napisana posebno za nju.

- Nakon buma oknjiženih blogova 2005./2006. godine, evo jedne ozbiljnije knjige upravo iz blogosfere. Je li to i zato što ovakvih knjiga nema? Ili ima? Ima li referenci?

- Pa ne baš; koliko vidim psiholoških blogova ovdje baš i nema, a kad ima, uglavnom se pišu stručno, suhoparno i neprimjenjivo na stvarnost.

- Puno je tekstova u knjizi koji su u formi savjeta po točkama: šest pravila, sedam uputa...

- Istina, to je američki način pisanja blogova. Oni puno pažnje posvećuju testiranju i utvrđivanju kakvi tekstovi imaju najviše "lajkanja" pa su došli do zaključka da su liste univerzalno popularne.

- Javno je manje poznata činjenica da ste sin Vedrane Rudan. Što majka kaže na knjigu, odnosno blog?

- Pa ona ga podržava i istovremeno se zgraža koliko ima crnila u meni. Kao prava majka misli da bi njen sin trebao biti vedra i optimistična osoba, ali kad je vidjela tekstove poput onog kojom drogom tretirati koji psihički poremećaj, počela se pitati što mi je u glavi.

- Tekstovi se pišu i dalje, čekaju li se reakcije na ovu knjigu radi eventualnog nastavka ili imate i nešto drugo na pameti?

- Trenutno imam jedan projekt koji namjeravam objaviti do Božića. Naslov je "Pakt s vragom - Kako naći i zadržati posao" i to su psihološki trikovi za prolaženje na razgovorima za posao, pisanje životopisa i pisama Cilj mi je objaviti to u formi e-knjige uoči Božića i ponuditi besplatno na sajtu. (Davor MANDIĆ/NL)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter