Zle žene pripremaju najbolju čripnju


Zle žene pripremaju najbolju čripnju "Zle žene", kako su se prozvale Danijela Blašković, Nada Ivančić i Ariana Magdić, ispekle su, po ocjeni publike najbolju čripnju, na drugom Čripnja festu održanom minule subote na proplanku uz Pazinčicu nedaleko Zarečkog krova.

Za nagradu, keramičku peku, natjecalo se sedam ekipa, a svaka od njih, uz kotizaciju od 120 kuna dobila je sve potrebno za pripremu čripnje: teleće meso, krumpir, luk, češnjak, sol, papar, ružmarin, lovor i vino. Naravno svaka je ekipa mogla koristiti svoje posebne dodatke i začine, kako bi njihova čripnja bila što ukusnija.

Dodaci čripnje "Zlih žena" ostat će tajna, a oni koji žele doznati kako se priprema dobra čripnja mogu se osvjedočiti do godine na trećem Čripnja festu, poručuje organizatorica Irina Kivela iz Udruga za održivo življenje 5R.

Program je počeo u jutarnjim satima paljenjem vatre i pripremom čripnji, a kad je u obližnjem Zarečju zazvonilo podne čripnje u pokrivene žarom. Dok su se pekle posjetitelji tog neobičnog, zapravo zaboravljenog proplanka uz Pazinčicu mogli su se prepustiti igrama ili gledati kako se izrađuju rakljanski lonci. Tijekom tri sata, koliko su se čripnje pekle, djeca i oni koji su čekali ručak mogli su se prošetati uz Pazinčicu.

Kada ja žar razmaknut i čripnje otkrivene dolinom su se počeli širiti mirisi kojima nitko, od najmlađih pa do najstarijih nije mogao odoljeti. Nakon degustacije simpatije publike kao najbolje kuharice dobile Danijela, Nada i Ariana.

Ovom je prigodom Udruga 5R predstavila svoje projekte "Bilfo park" i "Piknik zona na Potoku" koje podupiru Zaklada za promicanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule.

Čripnja fest je zamišljen kao manifestacija koja promiče tradicionalni način pripreme hrane pod pekom, čeripnjom ili čripnjon, a budući da je zanimanje za ovogodišnji festival bilo poprilično, festival će se zacijelo održati i naredne godine uvjerena je Kivela. (Napisao i snimio  M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter