Zlato za pulsku Nešpulu


Drugo natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava organizirano u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2017. održalo se u subotu u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje je mješovita vokalna skupina Nešpula iz Pule osvojila zlato s najvišim brojem bodova te se time izborila za titulu pobjednika folklorne kategorije. Uspješan je bio i Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina: Roženice su između 12 prijavljenih zborova osvojile treće mjesto i srebrnu plaketu u kategoriji Slobodno vokalno višeglasje.

Izvedbe zborova pratilo je stručno povjerenstvo, a osnovni elementi ocjenjivanja bili su: izbor programa, kvaliteta zborskog zvuka, interpretacija te opći glazbeni dojam.

Istarska glazbena ljestvica

Cilj ovog festivala i natjecanja je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora i plasiranje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj u čemu je pulska skupina Nešpula itekako pomogla i još jednom dokazala da su izuzetno važno ime glazbenog svijeta u Hrvatskoj, a i šire.

Nešpula je poznata po tome da u svom bogatom repertoaru njeguje i istarsku glazbenu ljestvicu, pa je tako osim bugarske tradicionalne "Dragana i slavej" te popularne Rusulica oduševila i "Balunom" Bruna Krajcara.

Nešpula trenutno broji jedanaest talentiranih pjevača, a oni su: sopranistice Doris Mejak, Ornela Oršulić i Maja Miljavac, alti: Tajana Šebek i Martina Šverko, bas pjevaju Sandro Lučić, Luka Lukačević i Daniele Ferro, tenorine su Ana Bučko, Klaudija Racan Ukošić, te Tatjana Merkl koja je ujedno i umjetnička voditeljica skupine. Podsjetimo da je ovo iznimno uspješna godina za Nešpulu u kojoj su, osim uspjeha u Zagrebu, osvojili zlato na natjecanju u Karlovcu, te izdali svoj prvi autorski singl "Probudi me" pod okriljem diskografske kuće Menart.

Njeguju vokalno višeglasje

Mješoviti pjevački zbor Roženice iz Pazina na ovom je festivalu nastavio niz uspješnih predstavljanja na glazbenoj sceni. Pored priznanja jedna od nagrada bio je i poziv za sudjelovanje na koncertu Božić u Ciboni 2017., a pripala je upravo Mješovitom pjevačkom zboru Roženice.

Spiritus movens brojnih dosadašnjih uspješnih gostovanja i nastupa Roženica je umjetnička voditeljica Ines Kovačić Drndić, koja svojom stručnošću od pjevača uspijeva izvući visoku razinu interpretacije, obogaćujući pojedine izvedbe scenskim pokretima, što je među prosudbenim povjerenstvima, pa i ovog u Zagrebu, prepoznato kao dodana vrijednost, kojom se obogaćuje doživljaj zborskog glazbenog dijela. Posebne pohvale upućene su i mladoj korepetitorici i članici zbora Ines Perčić, uz čije je pratnje na klaviru zbor postigao željenu sinergiju kojom pjesme u izvođenju Roženica doprinose većoj ugodi slušatelja i ljubitelje zborske glazbe. (V. B./M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter