Zlato vodnjanskom ulju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antonio Pastrovicchio iz Vodnjana dobitnik je zlatne medalje ovogodišnjeg milanskog sajma EXPO za svoje monosortno maslinovo ulje Buza. Jedini je hrvatski dobitnik ovog izuzetno vrijednog priznanja koje ocjenjuje najbolja svjetska monosortna maslinova ulja (Expo dei Migliori Oli Monocultivar del Mondo).

Vodnjansko je ulje sedmo od dvadeset dobitnika zlatne medalje, dvadeset najboljih ulja na svijetu. Ostala su nagradena ulja mahom talijanska, pored jednog iz Slovenskog dijela Istre, dva uzorka iz Španjolske te po jednog iz Tunisa i Grcke.

- Izložba je održana još u svibnju, ali je plaketa stigla tek sada i jako sam zadovoljan s ovim priznanjem, ponosan je Antonio, cija obitelj generacijama proizvodi plemenito ulje.

Devedeset posto ulja proizvedeno iz maslinika obitelji Pastrovicchio upravo su ulja autohtone buže, a tek je cetiri posto moražole te šest posto karbonace. Maslinici im se protežu na potezu od Vodnjana prema Galižani gdje je oko tisucu stabala maslina. Uskoro ce posaditi još najmanje toliko stabala na državnom zemljištu koje su uzeli u zakup prilikom zadnjeg natjecaja koje je raspisala opcina Vodnjan. Masline preraduju s puno pažnje u svojoj uljari gdje i mnogi drugi maslinari donose masline na preradu.

Na pitanje kada ce poceti s berbom, Tonin odgovara da ce to biti oko 20. listopada jer ove godine vegetacija nešto kasni. Ocekuje dobru berbu jer njegovi maslinici nisu stradali ove zime. Svoju ce uljaru pak otvoriti 15. listopada ili ranije za one maslinare koji beru rane sorte maslina.


Podijeli: Facebook Twiter