Zlato u New Yorku osvojili Salvela Buža i ulje Grimalda

(Arhiva)
(Arhiva)

Na prestižnom svjetskom natjecanju maslinovog ulja koje se ovih dana održalo u New Yorku, hrvatski maslinari kući su se vratili s brojnim priznanjima i nagradama čime su ponovno potvrdili već priznatu svjetsku kvalitetu domaćih ekstra djevičanskih ulja. Ovo najpoznatije svjetsko natjecanje pokazalo je da hrvatska maslinova ulja snažno mogu konkurirati u svijetu. Konkurencija je bila vrlo jaka. Međunarodni žiri ocjenjivao je više od 820 maslinovih ulja iz čak 26 zemalja!

Žiri su činili najpoznatiji svjetski suci u toj branši. Nakon što je najznačajniji svjetski vodič Flos Olei nedavno Istru proglasio najboljom svjetskom regijom maslinovog ulja, sada, nakon New Yorka, čak devet hrvatskih proizvođača može se pohvaliti s titulom najboljeg ekstra djevičanskog ulja na svijetu, osvojivši tri zlata i ukupno šest srebrnih medalja.

Među zlatnim uljima našle su se i istarske snage pa je tako zlato za ekstra djevičansko maslinovo ulje osvojilo ulje Grimalda Moulin De La Colline Dorée, a proizvodi ga Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Milan Matković iz sela Pagubice u općini Cerovlje. Zlatom iz New Yorka može se pohvaliti i ulje Salvela Buža tvrtke Agroprodukt iz Vodnjana, a treće hrvatsko zlato otišlo je na Krk za ulje Plominka koje proizvodi OPG Branko Jud.

U Istru su stigla i četiri njujorška srebra koja su otišla u ruke Uljari Nonno Bruno iz Banjola za istoimeno maslinovo ulje. Srebrnu medalju osvojio je i OPG Francesco Bellani iz Svete Katarine za ulje Terra Rossa Bellani, zatim Monte Rosso iz Umaga i ulje OI Istria Ascolana koje proizvodi Agrolaguna. Uz njih, srebrno priznanje osvojili su i OPG Papatoma s Brača i maslinovo ulje Milos s otoka Pelješca.

Zlatom nagrađeno ulje Grimalda nastalo je u maslinicima središnje Istre smještenim na terasama bijele zemlje, a mješavina je vrsta leccino, pendolino, frantoio i istarske belice obranih ručno, a obrađenih u tamošnjoj uljari Zlatni brig. Od Hrvatskih šuma nedavno je Milan Matković dobio markicu ekološkog proizvoda. Matković je povratnik iz Francuske koji živi na relaciji Pariz-Pagubice, a proizvodnju djevičanskog maslinovog ulja pokrenuo je u jesen 2010. godine. Danas mu maslinik obuhvaća površinu od 17,5 hektara, a u svojoj uljari prerađuje i ulje ostalih lokalnih maslinara. (D. B. P., A, D.)


Podijeli: Facebook Twiter