Zlato je slatko, ali Olimpijada još slada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sada nakon svega, mogu reci da je ovo vrlo dobar osjecaj, još nisam svjestan da sam osvojio kvotu za Olimpijadu. Mogu reci da je sam osjecaj zadovoljstva što idem na Olimpijske igre ipak jace od zadovoljstva zbog pobjede na svjetskom kupu. Ipak je Olimpijada vrh za svakog sportaša", rekao je nakon povratka u Novigrad Giovanni Cernogoraz, pobjednik na cetvrtom ovogodišnjem natjecanju Svjetskog kupa u gadanju letecih meta u disciplini trap koje se proteklih deset dana odvijalo u Pekingu.

Sjajnim rezultatom 28-godišnji Novigradanin, trenutno clan velikogorickog Streljackog društva Gord, osigurao je plasman na olimpijske igre što ce se slijedece godine održati u Londonu, cime je postao prvi od istarskih i drugi od hrvatskih sportaša koji ce nastupiti na ovoj velikoj sportskoj manifestaciji.

Stoga je razloga za slavlje ispred obiteljskog restorana na Stanciji Roželo bilo i više nego dovoljno. Giovanni se kuci vratio oko 22 sata nakon napornog dana - devetosatnog leta iz Pekinga, doceka u Zagrebu i susreta s predstavnicima Hrvatskog streljackog saveza i slavlja u njegovom velikogorickom klubu, pa sve do puta od Zagreba do Novigrada na kojem su ga pratili tata Valter i mama Bruna.



Doceku koji su slavljeniku pripremili prijatelji i clanovi uže obitelji, uz novinare, pridružili su se i gradonacelnik Anteo Milos, nacelnik gradske uprave Alen Luk i savjetnik gradonacelnika za sport Marino Renic.

Odmah po dolasku prijatelji su pobjednika okupali šampanjcem i obasuli cestitkama i poljupcima, a Giovanni je našao vremena popricati sa svakim.

- Dojmovi su još svježi, ovo mi je bio prvi posjet Kini. Sve je prošlo dobro, imao sam dobro vrijeme, klima je bila jednaka kao i ovdje. U Kini sam bio jedini hrvatski predstavnik. Natjecali smo se na vojnoj streljani, imao sam svoje oružje, a municiju sam kupio tamo. Oprema na streljani je ista kao i kod nas, i težina metaka je ista, tako da, što se toga tice, nije bilo problema. Vremenski uvjeti su prvi dan bili nepovoljniji zbog vjetra, ali kasnije se sve smirilo, kaže Cernogoraz, kojemu je ovo u 13-godišnjoj karijeri prva zlatna medalja na Svjetskom kupu.

U finale se plasirao s drugim rezultatom kvalifikacija u kojima se gadalo pet serija po 25 meta, odnosno sa 121 pogotkom, dok je aktualni svjetski viceprvak iz Munchena Rus Alekseij Alipov ostvario 123 pogotka. No, u finalu je Cernogoraz od mogucih 25 meta promašio samo jednu i tako bio bolji od Alipova, koji je pogodio 21 metu te je Novigradanin postao pobjednik u Pekingu s ukupno pogodenih 145 meta u odnosu na metu manje ruskog strijelca.

- Znao sam rezultate drugih prije svog nastupa, malo sam bio nervozan, ali prije samog finala sam se smirio. U finalu imaš pravo samo na jedan metak, i u tom trenutku sam se totalno iskljucio, išao iskljucivo na refleks, ciljao i to je bilo to, prica Cernogoraz koji je, kako veli, za ovo natjecanje trenirao 3-4 puta tjedno.

Nakon ovog rezultata novigradskog strijelca ocekuje slijedece kolo svjetskog kupa u Mariboru, europsko i svjetsko prvenstvo u Beogradu te finale Svjetskog kupa koje ce se na jesen održati u Dubaiju. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter