Zlatnom žuticom zaražena četiri vinograda u Istri


Predstavnici porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, u suradnji s vinarijom Kozlović, organizirali su terensku radionicu na kojoj je sudjelovalo 60-tak vinogradara i vinara, a koji su se tom prigodom na licu mjesta mogli upoznati sa simptomima i suzbijanjem zlatne žutice vinove loze. Radionica je održana upravo u jednom zaraženom vinogradu, koji se nalazi na lokaciji Sveta Lucija, uz cestu Buje - Brtonigla, a predavanje su zajednički održali predstavnici Instituta dr.sc Marijan Bubola i mag.ing.agr Krstina Diklić.

Cilj radionice bio je upoznati vinogradare sa simptomima zlatne žutice kako bi na vrijeme u svojim vinogradima mogli poduzeti sve potrebne mjere zaštite i prevencije. Prisutnima su na licu mjesta prikazani simptomi u onim vinogradima koji imaju nizak, srednji i visok postotak zaraženih trsova. Između ostalog, vinogradari su imali priliku upoznati se i s metodama praćenja i determinacije američkog cvrčka kao i s uništavanjem zaraženih listova.

Marijan Bubola istaknuo je da je jedan od glavnih simptoma zlatne žutice to što trs više ne rodi ili rodi vrlo malo jer odumiru cvatovi.

"Lišće potom žuti, pa otud i sam naziv zlatna žutica. Ona se može spriječiti samo prevencijom, pa se tretira insekticidima protiv američkog cvrčka, a treba naglasiti da kada se jednom trs zarazi, zaraza se više ne može spriječiti", upozorava Bubola, navodeći kako je trenutno na području Istre zlatna žutica službeno potvrđena na dvije lokacije - na području Lovrečice i  Kaštelira - a pod sumnjom su još dvije u okolici Nove Vasi i upravo na području vinograda u kojem je održana jučerašnja radionica.

- To nije neki veliki postotak, no problem je što se zaraza brzo širi i stoga je nužno na vrijeme djelovati. Ako se ništa ne poduzima, u roku tri do četiri godine može se zaraziti čitav vinograd. Ako vinogradari primijete pojavu zlatne žutice, o tome mogu obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora sa sjedištem u Poreču, a mogu se javiti i nama u Institut, kazao je Bubola.  (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter