Zlatno ulje nagrada za kvalitetan rad

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Šampion u klasi domaćih sortnih ulja, dvije zlatne i tri srebrne medalje, velika zlatna amfora za unapređenje i promidžbu maslinovog ulja te plaketa "Top 10" najboljih maslinovih ulja - sve su to nagrade koje je na 17. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana "Maslina" u Splitu prošlog vikenda osvojio pulski maslinar Rafael Vareško. Među nagrađenim istarskim maslinarima, uz vodnjanski Agroprodukt koji je ukupni šampion manifestacije, njegovoj je tvrtki "Dolija 08" iz Velikih Vareški, pripalo najviše nagrada.

Premda ljubav prema obrađivanju zemlje gaji iz djetinjstva, Rafael Vareško, inače magistar brodograđevnih znanosti, pa je svoju mirovinu, kaže, zaradio u brodogradnji. No, nakon što je 2002. godine naslijedio zemlju na površini od oko 17 hektara u Velikim Vareškima, počeo je razmišljati kako ju najbolje oplemeniti.

- Riječ je o oranicama, livadama i šumama koje su stoljećima kupovali moji preci. Kad sam je primio u nasljedstvo, zemlja je bila u lošem stanju, zapuštena. Bilo ju je prilično teško gledati, znajući kako je stotinama godina prehranjivala obitelji mojih predaka. Uz zemlju, za mene posebnu vrijednost imaju i naslijeđeni ugovori koji svjedoče kako su teškom mukom dolazili u njeno vlasništvo, a datiraju iz 1890. godine. Stoga nam je najvažnije bilo ponovno oplemeniti zemlju, vratiti joj funkciju koju je imala stotinama godina. U konačnici smo se odlučili za sadnju novih, odnosno obnovu starih nasada masline i proizvodnju ulja, ispričao nam je Vareško prisjećajući se kako se i njegova obitelj davno bavila maslinarstvom. Usto, sadilo se ondje i sve drugo što je trebalo za prehranu.

S poslovima su krenuli 2007. godine, tako da sada imaju 2.000 stabala, a kroz pet ili šest godina namjeravaju zasaditi još tisuću. U obitelji pomažu svi, od 2 do none od 92 godine, a pomažu im i prijatelji.

- Družimo se, a ujedno radimo koristan i dobar posao. U konačnici, dobiveno ulje, a to je zasad tek 600-tinjak litara, uglavnom podijelimo široj obitelji i prijateljima. Tvrtku "Dolija 08" osnovali smo 2008. godine da bismo ulje mogli izlagati na izložbama i natjecanjima. Inspiracija za ime potekla je od latinske riječi Dolium što je naziv za veliku glinenu posudu za držanje ulja ili vina, kaže Vareško. 

 

Osvojene nagrade u obitelji doživljavaju, kaže, kao potvrdu da su uspjeli u namjeri da ponovno oplemene zemlju i da, ulogom dobrog i kvalitetnog rada, proizvedu kvalitetno maslinovo ulje.

- Za ispravan proces savjete smo potražili kod stručnjaka. U tome nam je jako puno pomogao agronom Ivan Mihovilović, dok je u praktičnom radu glavni Davor Uhač. No, ključno za dobivanje ovako vrhunske kvalitete maslinovog ulja je pogodna pozicija. Nasadi su iznad Duge Uvale, što je vrlo dobro jer su ipak malo odmaknute od mora, a uspješnom uzgoju doprinose i temperature na nadmorskoj visini od 160 do 180 metara. Orijentirali smo se na domaće sorte, pa naše nasade čine istarska bjelica, buža, karbonaca, rozinjola, leccino i pendolino. Među njima je sto stabala od 70 do 150 godina starih nasada, dok su ostalo mladi nasadi stari od dvije do osam godina, predstavio nam je Vareško svoje malo zeleno bogatstvo. Naglasio je još kako su osvojena odličja zasluga svih koji su sudjelovali u velikim radovima, a ponajviše u berbi te im je zahvalan na očito izvrsno obavljenom poslu. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter