Zlatno pero Natali Licul iz Barbana

Stručno povjerenstvo i publika prate Praznik našega zajika
Stručno povjerenstvo i publika prate Praznik našega zajika

U Žminju Zad kaštela održan je 46. Sabor čakavskog pjesništva, na kojem je sudjelovalo 45 učenika pjesnika i 15 učenika recitatora iz 26 škola s čakavskog govornog područja. Od Istre, Primorja, Dalmacije i otoka, čak do Korčule. Na pjesnički natječaj Di ča najslaje zvoni pristigla su 104 rada iz 25 škola, a 48 najuspjelijih pjesama objavljeno je u zbirci "Kako ča zvoni va Žminje", objavljenoj u nakladi Katedre Čakavskog sabora Žminj i Školske knjige Zagreb.

Prema mišljenju ocjenjivačkog suda, u kojem su bili: Mladen Kušec, Dunja Kalilić, Irena Grubica, Nada Galant i Milica Kranjčić, među najuspješnija ostvarenja uvrštene su pjesme: "Igraju se don i noć" Stefani Čeh iz Potpićna, s mentorom Daliborom Švićem; "Moj did plovi u Zvizdan kaiću" Paule Smilović, iz Sukošana, s mentoricom Marijom Smolić i " Na sinokoše" Agate Zaharija iz Žminja, s mentoricom Gordanom Otočan.

Zlato za Da san dub

Zlatno pero - posebna nagrada Općine Žminj - dodijeljena je Natali Licul iz Barbana, s mentoricom Katicom Špada, za pjesmu "Da san dub", a nagradu joj je uručio žminjski načelnik Marko Križman.   

Sabor čakavskog pjesništva nije samo susret mladih pjesnika već i recitatora, a kao najbolje su po ocjeni povjerenstva u sastavu: Milan Medak, Renata Kovačić, Katica Špada, Gordana Otočan i Marija Sošić izdvojene Karla Bravar iz Trviža, s recitacijom pjesme "Na kafe" Drage Gervaisa. Njena je mentorica Ema Velenik Benčić.

Ona je radila i s Glorijom Pahor, također iz Trviža, koja je u Žmiju recitirala pjesmu Denisa Kontošića "Majko moja". U skupini najboljih našla se i Nina Sučić, s pjesmom svoje mentorice Ivane Lukas Bartulović "Ko ča oće joli ko ča išće". 

Sudionike 46. Sabora čakavskog pjesništva, kojeg je 1969. pokrenula Katedra Čakavskog sabora Žminj na poticaj Zvene Črnje (a koji lani nije održan) pozdravili su Patricija Smoljan, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, Ante Žužul, direktor Školske knjige, akademik Josip Bratulić, Marko Križman načelnik općine Žminj i predsjednica žminjske Katedre čakavskog sabora Kristina Mijandrušić Ladavac.

Di najslaje zvoni

- Sabor čakavskog pjesništva djelić je mozaika u očuvanju zavičajnog govora i kulture, a najveći je i najvažniji trud mentorima koji u svojim sredinama, u svojim školama, njeguju posebnu senzibilnost prema očuvanju ovog vrijednog blaga, kaže Mijandrušić Ladavac.

Na ovogodišnjem Saboru, uz goste učenike iz Cernika i Kaštel Štafilića, sudjelovali su pjesnici Dunja Kalilik, Daniel Načinović i Mladen Kušec, te ilustratorica Irina Kivela Ukotić. Milan Medak održao je radionicu Kako multimodalno pripremiti pjesmu za recitaciju, a za učenike je upriličen susret s pjesnikom i novinarom Mladenom Kišecom.

Uz njih su nastupili domaćini polaznici žminjskog vrtića i ovdašnje osnovne škole, a za ovo cjelodnevno druženje s čakavicom na pozornici, ali i kroz radionice, s pravom se može reći da je pravi Praznik našega zajika - kako se još naziva središnja priredba Sabora čakavskog pjesništva u Žminju. Uz to, ovdje u Žminju u samom srcu čakavske Istre "ča", doista, "najslaje zvoni". (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter