Zlatno pero četvrtašici Ines Pucić za "Grudu"

Umjesto na otvorenom, publika se stisnula u kinodvorani
Umjesto na otvorenom, publika se stisnula u kinodvorani

Zlatno pero 47. Sabora čakavskog pjesništva, koje se zbog kiše umjesto Zat Kaštela održalo u žminjskoj kinodvorani, je Ines Pucić učenica četvrtog razreda rovinjske Osnovne škole Vladimira Nazora čiju je pjesmu "Gruda" peteročlano stručno povjerenstvo proglasilo najboljom.

Mladi pjesnici

U kategoriji nižih razreda osnovne škole prvu je nagradu za pjesmu "Moja baba" dobila Ana Milan učenica prvog razreda Osnovne škole Kaštel Novi, druga je za pjesmu "Me jadi" pripala Nikoli Kajapiću, učeniku četvrtog razreda područne škole Trviž pri pazinskoj OŠ Vladimira Nazora, a treća za pjesmu "Vaki" Ani Orbanić, učenici trećeg razreda žminjske OŠ Vladimira Gortana. U kategoriji viših razreda osnovne škole prva je nagrada pripala sedmašu Leonardu Rojniću iz barbanske OŠ Jure Filipovića za pjesmu "Moja mat", druga osmašici Olgi Đusić iz oprtaljske OŠ Milana Šorge za pjesmu "Ča", a treća osmašici Vanessi Buždon iz pulske OŠ Tone Peruška za pjesmu "Dažd". Na natječaj je pristiglo 83 rada iz 19 škola čakavskog govornog područja, a zadatak da ih ocijeni i odabere one koje će bit objavljene u zbirci preuzelo je povjerenstvo u sastavu: Irena Grubica, Dinka Juričić, Nada Galant, Milica Kranjčić i Marija Sošić. Predstavljena je novoobjavljena zbirka pjesama Katedre Čakavskog sabora "Kako ča zvoni va Žminje 2016." u kojoj su mjesto našle 43 pjesme.

Na samoj se manifestaciji održavalo i natjecanje u recitiranju prilikom kojeg je nastupilo deset recitatora, a prvo je mjesto osvojio šestašica Karla Bravar iz područne škole Trviž pri pazinskoj OŠ Vladimira Nazora za recitaciju "Bukaleta". Drugo mjesto je pripalo šestašu Antonu Jeričeviću Civu iz "OŠ Ante Curać Pinjac" iz Žrnova za recitaciju "Doša je daž", a treće Jakovu Zoviću iz područne škole Sveti Petar u Šumi pri pazinskoj OŠ Vladimira Nazora za recitaciju pjesme  "Đelato". Njih je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu Roberta Rudela, Milan Medak i Katica Špada.

Materinja riječ

- Tradicija duga 47 godina potiče i dalje rad Katedre. U ovim vremenima tehnološkog napretka i kulturoloških prožimanja pokušali smo zadržati, ako ništa drugo, barem odgojni duh naše manifestacije, jer materinja se riječ najbolje čuva u srcima najmlađih. Jednom davno postojalo je ča, ono je naš izvor, danas postoji ča, ono je naš zavičaj, a zavičaj smo mi, neka stihovi poteku, kazala je na samom otvorenju predsjednica Katedre Čakavskog sabora Žminj Kristina Mijandrušić Ladavac. "Upravo ovdje u Žminju prije 47 godina začet je Čakavski sabor, osnovana je udruga građana Sabor čakavskog pjesništva koja je nakon nekoliko godina promijenila ime u Čakavski sabor, ali je žminjska katedra nastavila djelovati, i do danas nastavila uspješno njegovati tradiciju čakavskog pjesništva", kazao je predsjednik Čakavskog sabora Robert Matijašić.

Susret je izvedbom himne zapravo otvorila mlada pjevačica Nina Fakin, zatim je nastupio Mali zbor OŠ Vladimira Gortana Žminj s pjesmom "Anica je sanjala", slijedili su recitatori, pa Veliki zbor OŠ Vladimira Gortana Žminj s pjesmom "Lipa mala", te konačno vokalna skupina "Mladice" žminjske OŠ Vladimira Gortana pod vodstvom Anđele Damijanić koja se publici predstavila pjesmom "Popuhnul je tihi vjetar". Da ne bi čitav susret protekao u čakavskom izdanju pobrinuli su se učenici iz Zlatara koji su predstavili manifestaciju Dani kajkavske riječi, dok su štokavsko narječje hrvatskog jezika predstavljali učenici iz Cernika. Za kraj je nastupila starija folklorna skupina OŠ Žminj koja je pod vodstvom Bojane Rojnić izvela Balun. Nakon susreta poznati hrvatski dječji književnik Mladen Kušec održao je u kinodvorani književnu dječju radionicu. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter