Zlatnik na putu prema stecaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudac i predsjednik pazinskog Trgovackog suda Robert Fabris najavio je na kraju rocišta da ce iducih dana donijeti odluku o mogucem otvaranju stecajnog postupka nad Štedno-kreditnom zadrugom Zlatnik iz Pule. Iz rasprave u kojoj su, osim suca Fabrisa, sudjelovale privremena stecajna upraviteljica Ljubica Juranovic Skocic i voditeljica Gradansko-upravnog odjela pri Županijskom državnom odvjetništvu u Puli Sonja Šipic, dalo se zakljuciti da je stecaj jedina mogucnost za tu zadrugu, koja je više od godinu dana u prisilnoj likvidaciji.

Privremena stecajna upraviteljica istaknula je da zadruga nema tekuce imovine kojom bi podmirivala obveze, a sudac je dodao da je imovina upola manja od potraživanja te da ce iduceg tjedna biti ispunjen i drugi uvjet za otvaranje stecaja - blokada racuna više od 60 dana.

- Zbog svega toga društvu prijeti trajna insolventnost, odnosno blokada racuna, iznio je Fabris. On je, citajuci izvješce likvidatora Damira Slavcica, izmedu ostalog naveo da je sadašnje stanje u Zlatniku posljedica katastrofalne kreditne politike jer su u zadruzi odobravali kredite prezaduženim gradanima, kojima su bili blokirani racuni u bankama i ciji jamci takoder nisu bili financijski sposobni vracati preuzete obveze. Rekao je da u izvješcu piše da je najlošija situacija bila u poslovnici u Rovinju.

U raspravi cesto su se navodila dva najveca problema: potraživanja Srecka Cikaca i njegove majke Milke, koji su prijavili 18,87 milijuna kuna, te potraživanja radnika. Citajuci izvješce likvidatora, sudac je naveo da se neka potraživanja Cikaca temelje na uplatama iz 1997. i 1998. te bezgotovinskoj uplati iz 2004. godine, koje su predmet kaznenog postupka, te da je uz to ustanovljena i zloupotreba informatickog sustava zadruge.

Juranovic Skocic je rekla da sada još nije jasno što ce biti s Cikacevim potraživanjima, a Fabris je na to odgovorio da ce ih ocito istražiti na ispitnom rocištu nakon otvaranja stecaja. Dodala je da Zlatnik ocekuje sedam radnih sporova i 13 zbog kamata. Fabris je zakljucio raspravu rijecima da bi, kad bi se riješila kaznena prijava protiv Cikaca i radni sporovi s radnicima, moglo ostati novca i za isplatu depozitarima.


Podijeli: Facebook Twiter