Zlatni zub: Priča o gorčini i slasti psećeg života


Kazališna dvorana ispunjena do posljednjeg, čak i pomoćnog sjedala, obilježila je sinoćnju, četvrtu večer porečkog kazališnog festivala Zlatni zub. Ovakav odaziv bio je očekivan, pogotovo kada se na kazališnim daskama odigrava predstava Teatra Exit, i još nosi naziv "Njuške", o različitim psećim likovima koji kroz monologe publici prenose svoje životne priče.

Među publikom bio je veliki broj vlasnika pasa koji su sa zanimanjem pratili o čemu to njihovi ljubimci razmišljaju, ali i svi ljubitelji kazališta, jer su tri glavna i glumca, Enes Vejzović, Filip Križan i Janko Rakoš, svojim izvrsnim glumačkim umijećem pružili publici vrhunski kazališni doživljaj.

Premijerno prikazana u Zagrebu u listopadu prošle godine, "Njuške" je predstava nastala prema tekstu "The Dog Logs" australskog dramatičara Christophera Johnsona, koju je u hrvatskoj verziji režirao Matko Raguž. Minimum scenografije i kostima te obilje glumačke energije brzo su je vinuli u sam vrh novih kazališnih poslastica te će vjerojatno poput poznatih exitovskih "Kauboja" biti još jedna predstava koja će se još dugo prikazivati i rado ponovno pogledati. U svemu značajan pečat daju i scenski pokreti koje potpisuje Ksenija Zec, koja je odlično "skinula" pseće geste, ali i koreografija s nekoliko zajedničkih plesnih numera.

"Njuške" čini petnaest priča, psećih likova koji otvoreno pripovijedaju gorko-slatku predstavu o najboljima čovjekovim prijateljima, zanimljivu, dinamičnu priču, koja će gledatelja u jednom trenutku nasmijati, a u drugom ganuti, svaki put do suza.

Za sve je to zaslužna ponajviše iznimna glumačka ekipa, srčani Janko Raguž koji, između ostalog, već na početku utjelovljuje potresnu priču o rotvajleru koji izgubi kontrolu i prepusti se agresiji  izazvanoj lajavim susjedima, ili pak u komičnoj priči o pit bullu narkobossa, do pedantnog hrvatskog ovčara.

S druge strane pak jednako su upečatljive komične priče koje je utjelovio mišićav i gibak Filip Križan koji je oživio priču hrta za pseće utrke, bigla istreniranog za njušenje hrane na aerodromima ili pak nemirnog terijera koji trči kroz publiku na početku i na kraju predstave. Romantični i boemski Enes Vejnović donio je dvije dirljive priče o ljubavi šugavog prigradskog psa i lokalne ljepotice, policijskom njemačkom ovčaru suočenom s borbama pasa te tužnu temu o ostarjelom psu koji ostaje sam i ostavljen nakon smrti gospodara. Svi su oni u svakoj od ovih uloga, razrađenih do najsitnijih detalja, izvrsni, snažni interpreti koje je užitak gledati. "Njuške" su predstava koju će s guštom gledati svaki vlasnik psa, ali i ljubitelj kazališta pa i djeca koja će se, iako neće razumjeti sve detalje, sigurno zabaviti i drugačije gledati na ova stvorenja.

Za sve njih su "Njuške" i dodatan poticaj za razmišljanje o tome koliko zapravo čovjek zlorabi pseću dobrotu i privrženost. A kazališna dvorana sinoć je bila na njihovoj strani, tih neodoljivih psećih njuški, kao i onoj glumaca koji su pokupili dugotrajan aplauz i još jednom dokazali da se predstave Teatra Exit ne propuštaju. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter