Zlatni zub "Kerovima", a Srebrni za "Pazi šta želiš"

Predstava "Pazi šta želiš"
Predstava "Pazi šta želiš"

Predstava "Kerovi" beogradskog kazališta Yugoart, redatelja Erola Kadića, osvojila je sinoć na zatvaranju desetog jubilarnog porečkog Festivala komedije i smijeha Zlatni zub glavnu nagradu – Zlatni zub. Drugo mjesto, odnosno Srebrni zub pripao je komediji "Pazi šta želiš", u izvedbi Klan productiona, također iz Beograda. Nagrade je uručio u ime organizatora ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Elio Štifanić, a primili su ih za "Kerove" njihov predstavnik za Istru Dorijan Vrkljan iz Pule, te glumci komedije "Pazi šta želiš", koji su netom prije toga odigrali tu predstavu pred porečkom publikom koja ih je nagradila vrlo dugačkim pljeskom.

- Iznimno smo zadovoljni ovogodišnjim festivalom jer su rezultati bolji nego lani. Imali smo oko 15 posto više publike, svaka od sedam predstava imala je u prosjeku 210 posjetitelja, što je iznimno dobro. To znači da smo odabrali vrlo kvalitetne predstave, od kojih su četiri bile hitovi, potom "Zbunjoza" Playdrame i splitskog Gradskog kazališta mladih bila je vrlo avangardna i drugačija, dok su dvije bile više satira nego komedija. Boljoj posjećenosti doprinijela je bolja upućenost publike koja zna što valja pogledati, ali i općenito bolja zainteresiranost za kulturne manifestacije kao što je "Zlatni zub" koje s godinama rastu i postaju sve kvalitetnije, kazao je Štifanić. Dodao je da su pobjednike odlučili mjerenjem dužine aplauza u sekundama i njegove jačine u decibelima, te da odmah počinju pripreme za 11. festival koji će opet zadržati format od deset dana, odnosno dva vikenda, koji se pokazao dobitnom kombinacijom.

Sama ceremonija dodjele bila je vrlo kratka – nakon predstave "Pazi šta želiš" publiku je dok se mjerio posljednji pljesak zabavljao voditelj Valentin Gašparini, a prikazan je i sažetak svih predstava.

Spomenimo još jednom da su "Kerovi" nastali prema tekstu autora australskog redatelja i glumca Cristophera J. Johnsona. Priča je to o monolozima čak 14 rasa pasa, koje su utjelovili glumci Srđan Timarov i Aleksandar Srećković-Kubura. Dvojac je uz mnogo humora pokazao kako ljudska rasa zloupotrebljava pseće dobrote i privrženost. Originalan tekst ove predstave izveden je na pozornicama diljem svijeta, a njime je bila oduševljena i porečka publika.

"Pazi šta želiš" je komedija autora Norma Fostera, koju je režirala Jana Maričić. Glumili su Radovan Vujović, Aleksandar Radojičić i Aleksandra Tomić koji su izazivali salve smijeha s ovom komedijom o muško-ženskim odnosima. Naime, dva tridesetpetogodišnja prijatelja imaju duhovite i stereotipne zablude o ženama i maštom su kreirali idealnu sliku žene koja bi zadovoljila sve njihove potrebe. Nekim čudom žena po njihovoj mjeri se i pojavila, što je tada izazvalo brojne probleme. Dečki su stalno upadali u zamke svojih želja, zapisane na papiru kao lista za agenciju za pronalazak partnera. Zbunjeni pred ostvarenjem svojih iluzija, uvidjeli su da prava ljubav leži u nesavršenosti i odlučili su prepustiti se riziku - realnom upuštanju u neizvjesno i uzbudljivo putovanje kroz muško-ženske odnose. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Andi BANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter