Zlatni tartuf na Crvenom vrhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupocjeni bijeli tartuf u režiji chefova kuhinja cetiriju vrhunskih domacih i stranih restorana zablistao je sinoc na Zlatnom tartufu, drugoj i završnoj veceri manifestacije posvecene najcjenjenijoj istarskoj deliciji, održanoj u klupskoj kuci golf igrališta kraj hotela Kempinski Adriatic na Crvenom Vrhu.

Tradicionalni festival u pripremanju jela od tartufa ove je godine doživio svoju 13. ediciju koja je pred odabrane uzvanike dovela chefove triju renomiranih inozemnih restorana okrunjenih jednom ili dvije zvjezdice prestižnog Michelinovog vodica: Talijane Nika Romita (Ristorante Reale u Aquili) i Ilarija Vinciguerru (Antica Trattoria Monte Costone u Vareseu), Nizozemca Rika Jansma (Restaurant Basiliek u Harderwijku) te od domacih snaga Damira Beletica iz novigradskog restorana Damir & Ornella, kojeg je talijanska televizija RAI u svom kulinarskom natjecanju proglasila najboljim na Mediteranu.

Medu 60-ak uzvanika sjedili su strucnjaci poput Fausta Arrighija, glavnog urednika talijanskog izdanja vodica Michelin, predstavnici Udruženja mladih kuhara Europe (Jeunes Restaurateurs d'Europe), opinion makeri, te urednici i novinari domacih i stranih eno-gastro revija.

Menu je otvorilo jaje s krumpirom i tartufom koje je pripremio Niko Romito, a uslijedila je sirova riba s ekstra djevicanskim maslinovim uljem i tartufom. Pripremu ovog jela publika je imala prilike gledati uživo jer su Damir Beletic i njegova kcerka Mateja svježu ribu, jedan od svojih specijaliteta, filetirali japanskom preciznošcu i brzinom te osvojili gromki aplauz publike i kolega kuhara.



Eliche tjesteninu s mascarponeom od bivoljeg mlijeka i tartufom pripremio je Ilario Vinciguerra, autor i kremastog rižota s jabukama Annurka i praškom od kapara iz Pantellerije. Rik Jansma, prvi Nizozemac na ovoj manifestaciji uopce, odlucio se za maštovitu varijantu kapešanti u pireu od cvjetace s lješnjacima, šparugama, tartufima i prepelicjim jajima na špinatu. Sve je zakljucio desert dojmljiva imena Esencija, gorko-slatka simfonija okusa tartufa, mente i cokolade koji su, iako dobro izmiješani, na nepcu otpuštali svaki svoj okus.

Jela su pratila vina i maslinova ulja talijanskog proizvodaca I vini dei feudi di San Gregorio te domacih predstavnika - Morena Coronice i Marijana Armana, sve po odabiru sommeliera Sandija Parisa.


Podijeli: Facebook Twiter