Zlatni Rubinovci osvajaju Rim

Komorni zbor Rubino iz Rovinja u Rimu je osvojio dva zlata
Komorni zbor Rubino iz Rovinja u Rimu je osvojio dva zlata

Komorni zbor Rubino iz Rovinja vratio se s međunarodnog natjecanja "Chorus Inside Advent", što se proteklog vikenda održao u Rimu s dva zlata. Rovinjski pjevački zbor natjecao se i osvojio zlato u dvije kategorije, C kategoriji - sakralna glazba te F kategoriji -filmsko-lirskoj, u kojoj su i ukupni pobjednici kategorije.

Rubino se predstavio raznolikim repertoarom, pa su tako u lirskoj F kategoriji otpjevali: "Con te partiro'" (E. Sartori, arr. T. Merkl), "Nessun dorma" (G. Puccinni, arr. T. Merkl) i "Insalatu italianu" (R. Genee), dok su u sakralnoj C kategoriji izveli "Zvona" (Branko Okmaca), "Ubi Caritas" (Ola Gjeilo), "Bogorodice djevo" (Arvo Part) i "Cantate Domino" (Vytautas Miskinis).

Članovi stručnog suda, Francesco Mazzitelli (Italija), Tatiana Bobyr (Ukrajina) i Luigi Brandi (Italija), dodijeli su im u C kategoriji 24,6, dok su u F kategoriji slavili s 25,82 boda od ukupno 30 bodova.

- Sretna sam i ponosna što je zbor Rubino osvojio dva zlata, poručila je dirigentica Tatjana Merkl.

- Zlatni rubinovci osvajaju Rim! - kratka je objava članova na službenoj Facebook stranici zbora.

Dan ranije, u subotu, održano je u Pantheonu svečano otvaranje Chorus Inside Adventa najprije zajedničkim nastupom svih sudionika himnom "Inno Chorus Inside", a potom i pojedinačnim nastupima zborova. Tom je prilikom komorni zbor Rubino izveo "Bogorodice Djevo" Sergeja Rahmanjinova te "Baba Yetu" Christophera Tina.

Komorni zbor Rubino osnovan je 1998. godine, broji dvadesetak članova, a izvode repertoar svih stilskih razdoblja, duhovnog i svjetovnog karaktera. Tijekom godina osvojili su brojna priznanja te im sada mogu pridodati i zlata iz Rima. Osim Rubina, na natjecanju su sudjelovala još tri hrvatska zbora, Roženice iz Pazina te Val i Josip Kaplan iz Rijeke, koji su također nagrađeni. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter