Zlatni rt i Šijanska šuma pripast će državi

Zlatni rt u Rovinju (arhiva)
Zlatni rt u Rovinju (arhiva)

Jedinice lokalne samouprave u Istri mogu se definitivno pomiriti s time da će ostati bez vrijednog zemljišta na koje se počela knjižiti Republika Hrvatska, a koje su unazad dvadesetak godina bile iz društvenog vlasništva prenesene u gradsko ili općinsko, o čemu smo u više navrata pisali. To je, naime, sukus odgovora Vlade RH labinskoj zastupnici Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

Vrhovni je sud, podsjećamo, zauzeo pravno stajalište da šume i šumska zemljišta koja su se na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama od 16. listopada 1990. godine nalazila u društvenom vlasništvu pripadaju Republici Hrvatskoj, a ne jedinicama lokalne samouprave, pa je temeljem toga država postavila zahtjev za uknjižbu vlasništva na nekretninama u Rovinju, Puli, Poreču i drugim istarskim gradovima.

Prema presudi Vrhovnog suda od 11. siječnja 2012. godine, šume i šumsko zemljište koje se na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama nalazilo u društvenom vlasništvu, neovisno o tome da li se nalazilo u zoni građevinskog zemljišta ili izvan nje, postalo je temeljem samog zakona vlasništvo Republike Hrvatske.

Zanimljiv je i za jedinice lokalne samouprave posebno intrigantan odgovor Vlade na drugo pitanje zastupnice Tireli, koje prenosimo u cijelosti: "Tijekom posljednjih 20 godina na temelju važećih prostornih planova, na nekima od nekadašnjih šumskih područja izgrađene su zgrade i drugi gospodarski odnosno stambeni objekti. Ima li Republika Hrvatska plan kako nadoknaditi investicije koje su jedinice lokalne samouprave poduzele u svrhu funkcioniranja i gospodarenja nekretninama na koje se RH sada namjerava upisati kao vlasnik?"

Evo što joj je na to odgovorila Vlada: "Republika Hrvatska nema nikakvih obveza uslijed ranije pogrešno provedene uknjižbe prava vlasništva, jer takva uknjižba ne predstavlja protupravnost u poimanju prava na naknadu štete."

Što će nakon ovakvog Vladinog odgovora poduzeti čelnici, primjerice, Rovinja, koji ostaje i bez famoznog Zlatnog rta, ili Pule gdje je na meti i Šijanska šuma, tek će se vidjeti. (Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter