Zlatni rt "dobio" novi kutak za najmlađe

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Konferencijom za novinare, održanom u Park šumi "Zlatni rt", u petak je i službeno u pogon pušten novi kutak za najmlađe Rovinjce. Naime, na livadnoj su površini i na oko dvije tisuće "zelenih kvadrata", uz nedavno postavljene sprave za rekreaciju, osvanule i one dječje - od klackalica i ljuljačka, preko tobogana, vrtuljaka, vlakića? Prostor je prethodno pošumljen, postavljene su i nove klupe za odmor, a već slijedećeg tjedna Natura Histrica, po riječima djelatnice Mirjane Herak, postavit će i dvadesetak oznaka/tabela sa sadržajem iz, i o životu ove, prve u Istri, zaštićene Park šume.

Sve ove promjene osigurane su novcem iz Europske unije, konkretno projektom punog naziva "Šume za gradove- zajednička revitalizacija za održivo korištenje urbanih šuma", akronima "Green4Gray", u kojem je s gradom Rovinjom vodeći partner projekta bila Općina Celje, a potom i Mestni gozd Celje, slovenski Zavod za šume, Javna ustanova Natura Histrica i Istarska županija.

"Spasimo šume" na rovinjski i celjski način -"Green4Gray" je projekt usmjeren ka održivom upravljanju urbanim šumama Celja i Rovinja a samim tim i na njihovu revitalizaciju i valorizaciju, odnosno promociju njenih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Gradske šume, naime, imaju neposredan utjecaj na kvalitetu života velikog broja stanovnika i posjetitelja, a vrednovanjem i opremanjem osigurava se njihovo održivo korištenje u korist lokalnog stanovništva, rekla je na jučerašnjoj pressici pod kišobranima u Park šumi Martina Čekić Herak, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i EU fondove, ujedno i voditeljica projekta s hrvatske strane. Podsjetila je također, na činjenicu da je Grad Rovinj od oko 373 tisuće eura (koliko je ukupno i bio težak budget projekta Green4Gray-a), za svoje aktivnosti u Park šumi Zlatni rt, osigurao ne malih 112 tisuća eura, od kojih je upravo najviše utrošeno za pošumljavanje, nabavu i opremu dječjeg igrališta i opremanje rekreativnih staza i ostale opreme.

-Uz opremanje šume, naša su djeca prošlog mjeseca boravila u Celju. Sada, Rovinj uzvraća posjet djeci iz Slovenije te kroz edukativne obilaske šume predstavlja sve ono što se u posljednjih mjeseci učinilo na njenom uređenju, rekao je novinarima dogradonačelnik Rovinja, Marino Budicin, dodavši i da osim valorizacije šume, ovaj projekt ima i onu, posebno vrijednu stranu, a to je suradnja i povezivanje dvaju gradova, odnosno njenih najmlađih žitelja.

Od dogradonačelnika Budicina, ujedno i povjesničara, novinari su čuli i dva vrijedna podataka. Prvi prema kojem je Pak šuma prva u Istri, koja je daleke 1961. godine dobila oznaku zaštićene šume, i drugi prema kojemu je posljednjih godina za njeno očuvanje i uređenje Grad Rovinj investirao oko milijun kuna i to samo na čišćenje, održavanje putova i zamjenu dotrajalih stabala.

-Novci dobiveni projektom Green4Gray omogućili su nam i nabavku ovog prekrasnog igrališta za djecu koje je promptno postalo njihovo omiljeno boravište i kutak za igru, izjavio je između ostalog, na pressici dogradonačelnik Rovinja, Marino Budicin. Uz predstavnike grada, novinarima su se obratili i Celjani, zahvalivši se na kvalitetno odrađenom projektu, ali i na dvodnevnom prijemu u Rovinju. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter