Zlatni pir posvećen Slavku Zlatiću

Brojne plesne točke (M. ANGELINI)
Brojne plesne točke (M. ANGELINI)

Jubilarna, 50. smotra narodne glazbe i plesa Istre održana je u subotu navečer na prepunom pulskom Forumu. Osim obitelji, rodbine i prijatelja sudionika ove velike smotre, ovaj su događaj sa zanimanjem pratili i brojni Puljani te turisti, diveći se umijeću sudionika.

Na smotri su nastupili sudionici koje je izabrala tročlana prosudbena komisija u sastavu Vladimir Pernić, predsjednik, Nevia Kožljan i Josip Pino Knapić, članovi, a to su brojna kulturno-umjetnička društva, pjevači i svirači. Kako je i rekao voditelj programa Vladimir Pernić, smotra se od 1981. svake godine održava u drugom istarskom gradu, a prošle je godine Puljština preuzela zastavu Smotre u Labinu.

Od 1966. do 1981. ova se manifestacija održavala u Motovunu.

Motovunski počeci

- Ovogodišnju 50. smotru posvećujemo prof. Slavku Zlatiću, jednome od osnivača Smotre, povodom 105. godišnjice njegova rođenja. Smotra narodne glazbe i plesa Istre započeta je 13. i 14. kolovoza 1966. godine u Motovunu, srcu Istre, kao jedini način da se ova hrvatska kulturna baština otrgne zaboravu, da se očuva, obnovi i kulturološki vrednuje. Velike zasluge idu skladatelju i muzikologu Slavku Zlatiću i Renatu Perniću, muzikologu i tadašnjem glazbenom uredniku Radio Pule, kazao je Vladimir Pernić.

Nazočne su pozdravili i pulski gradonačelnik Boris Miletić, istarski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica te pomoćnik ministra kulture Vladimir Stoisavljević. Sve je počelo mantinjadom, svirkom na roženicama Klaudija Knapića i Željka Percana iz KUD-a "Mate Balota" Rakalj, a potom je Damir Pletikos Koroman izrekao stihove "Pedeset let smotre".

Uslijedili su umjetnici iz KUD-a Uljanik s kantom "Cviće mi polje pokrilo" i zatim s balunom, a KUD Barban predstavio se kantom "Koliko je od Učke do mora", svirkom Drage Draguzeta i barbanskim balonom. Nela i Tone Cerin zapjevali su "Dojdi mi sestro, na prvo finestro", a Robert Krbavac iz KUD-a Uljanik predstavio se "Starinskim balunom na šurle".

Polku su izveli članovi KUD-a Rakalj Fabio Radolović i Goran Pačić, dok se vokalna skupina Jažulice iz Ćićarije predstavila bugarenjem, a nakon toga je nastupio i Mirko Šverko iz Lanišća. DKUS Mendula predstavio se medulinskim balonom, a članovi istoga DKUS-a i točkom "Speljanje neveste".

U nastavku su se predstavili članovi RKUD-a Rudar iz Raše te Bepi Miletić Jureš iz Raše, a Rakljanci iz "Mate Balote" su izveli balun. Zajednica Talijana Galižane "Armando Capolicchio" predstavila se plesom i pjesmom, a Paola i Franko Kos te Bruno Matošić iz Labina pjesmom. RKUD Rudar iz Raše predstavio se i labinskim tancem, a Rafaela Blažina iz istoga KUD-a svirkom, kao i Adrijana Miletić, te Đino Bučić Barilić. KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana također je predstavio plesnu točku te kanat uz sopelu, a Kumpanija Kosirić iz Tinjana pokazala se Istarskim balunom. Kantom "Vretena preslica" predstavili su se solisti Folklornog društva Cere, a potom i plesači i svirači sopela istoga društva.

Brojni organizatori

"Njurganje uz sopelicu" izveo je Noel Šuran iz Lindara, a ples Štajeriš Folklorno društvo Pazin uz soliste na bajsu i violini. Balunom se predstavio i KUD Dvigrad iz Kanfanara, a kantom uz roženicu Dean Kliman i Mauricio Mirković iz FD-a Cere. KUD "Matko Laginja" iz Svetog Lovreča izveo je mazurku, "Mantinjoda na sopela" bila je svirka Viliama Vojića i Dalena Načinovića iz KUD-a "Ivan Fonović Zlatela", a balunom uz mih predstavio se KUD Plesarin iz Rovinja.

Središnju Smotru organizira Savez folklornih-društava Istarske županije, SAKUD Pula i Odbor Smotre narodne glazbe i plesa Istre. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija - Upravni odjel za kulturu, gradovi Pula, Poreč, Rovinj, općine Barban, Kanfanar, Vrsar, Medulin, Kršan i TZ Pula. (Vanesa BEGIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter