Zlatni oproštaj: Phelps odlazi s 22 olimpijske medalje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka štafeta 4x100 mješovito još je jednom osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, i s vremenom 3:29.35 iza leđa ostavila Japan i Australiju.

Vijest sama po sebi ne bi bila pretjerano zanimljiva da dio štafete, koju čine Matt Grevers, Brendan Hansen i Nathan Adrian, nije Michael Phelps najbolji plivač i najuspješniji olimpijac svih vremena kojem je, po svemu sudeći, ova utrka bila posljednja u karijeri. Barem je tako najavio sam plivač uoči početka Olimpijskih igara u Londonu.

- Još London, a onda gotovo. Nakon posljednje utrke Olimpijskih igara radit ću što me bude volja - najavio je u svibnju američki plivač Michael Phelps.

Ako mu je sinoćnji nastup doista bio posljednji, Olimpijske igre i svoju plivačku karijeru doista je zaključio sa stilom, budući da je zlatom na 4x100 mješovito osvojio šestu medalju u Londonu, što ga je s 22 odličja svrstalo na prvo mjesto najuspješnijih olimpijaca svih vremena.

Nakon što je u srijedu osvojio svoju 19. olimpijsku medalju i iza sebe ostavio gimnastičarku Larisu Latinjinu koja ga je bodrila s tribina olimpijskog plivališta, 27-godišnji američki plivač nastavio je pisati povijest i svoju karijeru zaključio s ukupno 22 medalje osvojene na Olimpijskim igrama na kojima je debitirao u Sydneyju 2000. godine kad mu je bilo samo 15 godina.

Prvu zlatnu medalju na Igrama osvojio je 2004. godine u Ateni na 400 metara mješovito i do ksinoć, kad mu je uručen trofej za najuspješnijeg olimpijca, ih je sakupio čak 18. Ostalo je povijest… (Hina/Foto Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter