Zlatni medvjed braci Taviani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zlatni medvjed, nagrada za najbolji film Berlinalea, dodijeljen je u subotu filmu "Cezar mora umrijeti" talijanskih redatelja, brace Paola i Vittoria Tavianija.

"Zlatni medvjed 62. Medunarodnog filmskog festivala u Berlinu dodjeljuje se filmu 'Cezar mora umrijeti' brace Taviani, objavio je predsjednik žirija ovogodišnjeg Berlinalea, britanski redatelj Mike Leigh.

"Cezar mora umrijeti u poludokumantarnom stilu prati skupinu zatvorenika u rimskom zatvoru Rebibbia prilikom pripreme Shakespearove drame "Julije Cezar za zatvorsku pozornicu. Redatelji Paolo (80) i Vittorio Taviani (82), zahvalili su se na dodijeljenoj nagradi te su uputili pozdrave zatvorenicima koji su sudjelovali u stvaranju filma.

Na dodjeli nagrade u glavnoj kino dvorani Berlinalea, Berlinale Palastu, Srebrnog medvjeda - veliku nagradu žirija dobio je madarski redatelj Bence Fliegauf za svoj film "Samo vjetar koji temetizira nasilje nad Romima u Madarskoj.

Srebrni medvjed za režiju dodijeljen je filmu "Barbara, njemackog redatelja Christiana Petzolda, koji je slovio i kao jedan od najvecih favorita.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je Rachel Mwanza za ulogu u kanadskom filmu "Rebelle a za mušku Mikkel Boe Foelsgaard za ulogu u danskom filmu "Kraljevska afera. Istom filmu dodijeljn je i Srebrni medvjed za najbolji scenarij kojeg su zajednicki potpisali Rasmus Heisterberg i Nikolaj Arcel.

Prije toga je objavljeno da je film srpskog redatelja Srdana Dragojevica "Parada u kojem jednu od glavnih uloga igra i hrvatski glumac Goran Navojec i kojeg je koproducirala hrvatska producentska kuca Mainframe, dobio glavnu nagradu publike u festivalskoj sekciji Panorama.

62. Berlinale je otvoren 9. veljace a završava se u nedjelju danom rezerviranim za projekcije za široku publiku. Tijekom festivala u 13 sekcija prikazano je gotovo 400 filmova.


Podijeli: Facebook Twiter