Zlatni lav za karijeru Francescu Rossiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugledni talijanski redatelj i scenarist Francesco Rossi dobit ce Zlatnog lava za karijeru na 69. venecijanskom medunarodnom filmskom festivalu koji ce se održati na Lidu od 29. kolovoza do 8. rujna. Odluku o toj nagradi donio je predsjednik Bijenala Paolo Baratta, na prijedlog direktora Mostre Alberta Barbere. Rossi koji ce 15. studenoga navršiti 90 godina, nagradu ce primiti 31. kolovoza nakon projekcije svog restauriranog filma "Slucaj Mattei" (1972).

Rossi je svjetski poznati angažirani redatelj, simbol i ikona talijanskog progresivnog filma uronjenog u društvenu stvarnost. Tijekom duge karijere nije snimio previše filmova, njih dvadesetak, jer je svakom pristupao s krajnjom ozbiljnošcu i skrupulom prema temi koju je obradivao. Medu njima su: "Salvatore Giuliano" ("Srebrni medvjed", Berlin 1961.), "Ruke na gradom" ("Zlatni lav", Venecija 1963.), "Slucaj Mattei" ("Zlatna palma", Cannes 1972.), "Lucky Luciano" (1973.), "Izuzetni leševi" (1976.)...

Isprva pomocnik Viscontija, Antonionija i Monicellija, afirmirao se kao autor na Mostri 1958. godine s filmom "Izazov" koji je dobio specijalnu nagradu žirija, a na Mostru se vratio 12 godina kasnije s filmom "Ljudi protiv". (V. P./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter