Zlatni lav: Veliki interes za pulsku Thelmu & Louise

Helena Minić i Lana Gojak u prizoru iz predstave (Manuel ANGELINI)
Helena Minić i Lana Gojak u prizoru iz predstave (Manuel ANGELINI)

Izuzetno velik interes i odlične reakcije publike izazvala je sinoć na Zlatnom lavu predstava "Thelma & Louise" Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula.

Gledalište Međunarodnog festivala komornog teatra na pozornici umaškog gradskog kazališta doista je bilo premalo za sve koji su je nakon nedavne pulske, ujedno i svjetske premijere željeli pogledati. Poznati redatelj Dalibor Matanić prema originalnom je Oscarom nagrađenom scenariju Callie Khouri priču o slobodi, ženskoj solidarnosti i prijateljstvu te borbi protiv nepodnošljivog nasilja iz kultnog istoimenog filma Ridleya Scotta pomalo izmijenio i dramski prilagodio za scenu.

Gromoglasnim su aplauzima za svoj nastup nagrađene glavne glumice Helena Minić i Lana Gojak, koje su utjelovile dobrodušnu i lakovjernu, zlostavljanu kućanicu Thelmu i nekonformisticu Louise te Senku Bulić, Radu Radolovića i Janka Popovića Volarića, koji su se uspješno transformirali u više različitih likova.

Posljednja predstava na repertoaru je večeras u 21 sat. Radi se o "Noćnom portiru" Drame mariborskog Slovenskog narodnog gledališča. Prema motivima kontroverzne talijanske erotske drame  filma Il Portiere di notte iz 1974 godine, tekstovima Liliane Cavani, Barbare Alberti, Amadea V. Paganija i Itala Moscatija i citatima iz Kvarteta Heinera Mullera, priču je adaptirala i režirala Nona Ciobanu.

Sve počinje slučajnim susretom bivšeg ratnog kriminalca, nacista "Sturmbannfuhrera" Maxa i njegove bivše zatvorenice Lucije, sad supruge poznatog dirigenta, nakon 13 godina, u bečkom hotelu Opera. Tu će se nastaviti njihov neobičan i za većinu neshvatljiv odnos neke vrste mazohističke ovisnosti, uspostavljen tijekom rata. Redateljica filma Liliana Cavani svojevremeno je objasnila da je ljudska priroda puno kompleksnija od mašte, pa i "ljubavna priča" između roba i gospodara nije nemoguća. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter