Zlatni lav slavi rođendan i širi se Istrom

Otvoren 15. Zlatni lav (V. HABEREITER)
Otvoren 15. Zlatni lav (V. HABEREITER)

Petnaesto izdanje međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav počelo je sinoć u Umagu pomno izrežiranim svečanim ceremonijalom. Festivalski plamen izašao je iz kuće Coslovich u kojoj je nekad bio hotel Al Leon d'oro i u kojoj je prije stotinu godina Antonio Coslovich utemeljio prvo ovdašnje kazalište.

S Trga slobode plamen su umaškim ulicama ponijele graciozne polaznice Baletne škole Carlotte Grisi kojima je u suprotnosti bila buka moćnih motora članova moto kluba Staaari rokeri koji su pratili balerine.

U parku ispred gradskog kazališta plamen su predale županu Valteru Flegu koji je zapalio vatru koja će gorjeti sve do zaključenja Zlatnog lava 6. srpnja.

Festival u svom jubilarnom izdanju donosi novosti, a prvu su odmah iznijele umaške mažoretkinje na Trgu slobode, a riječ je o festivalskoj zastavi koja će se na trgu vijoriti za vrijeme održavanje festivala. No nije jedina novost, kako doznajemo od Damira Zlatara Freya, utemeljitelja i umjetničkog ravnatelja festivala.

- Ovo je rođendanski stol, okupit ćemo sve ozbiljne igrače kazališta u županiji, to će se dogoditi prvi puta, da je Istarsko narodno kazalište ovdje sa dvije produkcije i da dolazi predstava Pučkog otvorenog učilišta iz Poreča koje će izvesti izvan konkurencije svoju predstavu. Mali smo, ali svi zajedno.

Osim toga, iz Umaga se selimo na nove pozornice, u Buje i Novigrad, to je jedan veliki san koji se ostvario festivalu, da se širi i na pozornice drugih gradova. Tako će publika iz tri grada glasati ravnopravno o najboljim predstavama. Nadamo se druge godine i proširenju do Pirana, da učvrstimo koncept da umjetnost druži ljude i gradove, i da su umjetnici pokretači nekih novih, dobrih vijesti, kazao je Frey.

Govoreći o proteklim godinama, Frey kaže kako petnaest godina nije malo i kada bi se gledalo u fizičkom obliku, to bi već bilo jedno veliko dijete.

- To je jako teško, ali ima snage u nama. Vremena nisu najbolja za kulturu i nisu nikad ni bila, ali sada su prekruta. Ali kao što i govornici kažu, ulog u kulturu je jedini pravi ulog. Jer po kulturi će nas prepoznati i po kulturi ćemo puštati poruke za one koji dolaze. Ta svijest je izuzetno važna, da nije festival svrha samom sebi. Čovjek koji je sagradio u Umagu prvi hotel odmah je na prvom katu stavio kazalište. Već tada se čeznulo za nekim kulturnim hramom, o nekom drugačijem gostu. Danas puno pričamo o kulturnom turizmu, a zapravo su naši sugrađani to počeli već prije nas, zaključuje Frey.

Ove godine o kazališnim predstavama odlučivat će samo publika iz sva tri grada, a veliki broj njih okupio se već prve večeri na prvoj predstavi i popratnom programu u kojem je nastupila mlada flautistica Eni Severović, a sve okupljene pozdravila dogradonačelnica Floriana Bassanese Radin. Župan Flego čestitao je organizatorima na sjajnom poslu i obećao pomoć u realizaciji festivala i u narednim godinama.

Predstava koje je obilježila prvu večer festivala je "Dimnjačar" u vlastitoj produkciji i izvedbi popularnog glumca Ljubomira Kerekeša lani proglašenog i najboljim glumcem festivala. Komična monodrama o dogodovštinama jednog jednostavnog čovjeka, začinjena lokalnim izričajem vrlo lako pronalazi put do publike. Zanimljivost je što izvedba monodrame varira u duljini, ovisno o raspoloženju i osobnoj procijeni glumca, a Kerekeš ju je na sinoć na umaškim daskama izveo po 1.151 put.

U nedjeljnom programu u podne će se održati festivalski forum Teatralije, dok u 21 sat u umaškom kazalištu igra predstava "Oštarica Mirandolina", rađena prema Goldonijevoj La locandiera u produkciji INK i režiji Jasminka Balenovića. U glavnim ulogama  glume Lana Gojak, Robert Ugrina, Teodor Tiani i Denis Brižić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter