Zlatni lav ruskom "Faustu"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski film "Faust" redatelja Aleksandra Sokurova, inspiriran Goetheovim klasikom, nagraden je u subotu Zlatnim lavom za najbolji film na 68. venecijanskom filmskom festivalu.

Srebrni lav za najboljeg redatelja dodijeljen je kineskom redatelju Caiju Shangjunu za film "People Mountain People Sea". Talijanski imigrantski film "Terraferma", koji je režirao Emanuele Crialese, dobitnik je posebne nagrade ocjenjivackog suda.

Kako se i ocekivalo, irski glumac Michael Fassbender proglašen je najboljim glumcem za ulogu u filmu "Shame", pricu Stevea McQueena o seksom opsjednutom mladicu u New Yorku. Najbolja glumica je Kineskinja Deanie Ip, koja je ostvarila upecatljiv portret ostarjele sluškinje u filmu "Tao Jie" (A Simple Life) Anna Huija.

Nagradu za najbolji scenarij dobila je grcka drama "Alps", neobicna prica o skupini glumaca koji glume nedavno preminule ljude da bi utješili njihove rodake. Film "Orkanski visovi", adaptacija romana Emily Bronte, britanske redateljice Andree Arnold, dobio je tehnicku nagradu za najbolju kameru.

Izvan glavne konkurencije, pjevacica Madonna predstavila je svoj drugi film kao redateljica, "W.E.", pricu o suvremenoj ženi opsjednutoj Wallis Simpson i njezinom ljubavi prema kralju Edwardu VIII. Steven Soderbergh okupio je pak all-star ekipu u filmu "Contagion", prici o širenju zaraze i straha u svijetu u kojoj glume Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law, Matt Damon i Kate Winslet.

Holivudski veteran Al Pacino takoder se pojavio na crvenom tepihu sa svojim dokumentarcem "Wilde Salome", a dobio je i posebnu nagradu za osobit doprinos suvremenom filmu.


Podijeli: Facebook Twiter