Zlatni lav: "Harem" otvorio novigradsku scenu

Predstava "Harem" otvorila novigradsku scenu
Predstava "Harem" otvorila novigradsku scenu

Pred brojnom je publikom u sugestivnom ambijentu Muzeja Lapiarium umaški Međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav u svom jubilarnom 15. izdanju sinoć je uspješno otvorio svoju novigradsku scenu.

Ovdašnja je publika imala prigodu uživati u predstavi "Harem" Umjetničke organizacije Moruzgva iz Zagreba, autorice Ane Tonković Dolenčić prema priči Ivana Lea Lema koji je i redatelj.

Riječ je o melodrami s komičnim dijelovima, u kojoj se isprepliću priče o prošlosti i sadašnjosti žena, njihovoj sudbini, težnjama, potrazi za mirom i srećom, iskupljenju i neuništivoj snazi. Priče se odvijaju u rasponu od stotinu godina, nakon raspuštanja harema u Topkapi palači 1909. godine, od Istambula, preko seta porno mjuzikla Arapske noći 2 u Los Angelesu, marketinške agencije u Londonu, hrvatske ambasade i salona za masažu u Beogradu, pa sve do sela u Dalmatinskoj zagori u današnje vrijeme. Zajednički su im ženski likovi, njih više od 20, koje sjajno utjelovljuju glumice Petra Dugandžić, Nela Kocsis, Ecija Ojdanić i Barbara Vicković.

U isto je vrijeme u umaškom gradskom kazalištu odigrana predstava Ona (Elle) Lutkovnog gledališča Ljubljana. Tekst Jeana Ganeta prevela je Živa Čebulj, a režirala Tatjana Peršuh. Priča je ambijentirana na fotografskom setu za Papu. Zaduženi mladi fotograf u očekivanju svetog oca u Vatikanu susreće galeriju likova, od stražara do kardinala, i malo pomalo njegova prethodna vizija velebne institucije u kojoj se našao počela se otapati. Zaključuje da se osoba i lik pape iskorištavaju i odlučuje to razotkriti. Pita se, međutim, je li to moguće učiniti. U predstavi glume Vito Weis, Tadej Pišek, Primož Vrhovec i Andrej Zalesjak.

Sutra u 21 sat na Zlatnom lavu u umaškom kazalištu gostuje Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula s "Thelmom & Louise". Glavne uloge igraju Helena Minić i Lana Gojak te Senka Bulić, Janko Popović Volarić i Rade Radolović, a redatelj je Dalibor Matanić koji je prema originalnom, Oskarom nagrađenom scenariju Callie Khouri priču dramski prilagodio za scenu.

Ova prva kazališna izvedba Thelme & Louise na svijetu nedavno je premijerno odigrana u Puli, 23 godine nakon nastanka sad već kultnog filma o ženskoj solidarnosti i prijateljstvu, borbi protiv nasilja i slobodi Ridleya Scotta u kojemu naivnu i zlostavljanu kućanicu Thelmu Tumači Geena Davies, a nekonformisticu Louise Susan Sarandon.

Festivalski Forum Teatralije, radijski magazin o predstavama iz prethodne večeri svakodnevno se održava točno u podne na terasi bistroa Ti-Mi, odnosno na platou robne kuće. Posjetitelji tu imaju prigodu čuti niz zanimljivih podataka o predstavama, razgovarati s glumcima i redateljima. Ono što ove godine neće čuti su ocjene koje dodjeljuje isključivo publika, kako bi dobitnici nagrada ostali iznenađenje do same nedjeljne završnice festivala. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter