Zlatni lav: Grand prix predstavi Šuma završava ovdje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grand prix ovogodišnjeg 14. izdanja Međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav pripao je predstavi "Do tu sega gozd/Šuma završava ovdje" Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, a koja je autorski projekt Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana i Davora Herge, koji su u njemu i glumili.

Zlatnog lava dobila je slovenska glumica Vesna Pernarčič za ulogu Marlene Dietrich u istoimenoj predstavi autora Nebojše Popa-Tasića, nastala u koprodukciji Prešernovega gledališča iz Kranja, kazališta Škuc i Zavoda Imaginarni.

Nagradu Zlatni lav osvojio je i hrvatski glumac Ljubomir Kerekeš za rolu Trpimira Oršuša u komediji "Skupština", koja je ujedno osvojila i nagradu publike, dobivši najvišu ocjenu od čak 4,93.

Žiri u sastavu Dražen Ferenčina kao predsjednik, Jasna Ornela Bery i Helena Minić za pobjedničku su predstavu istaknuli da se radi o visokoestetiziranim izvedbama i lakoći glumačke igre, promišljenoj režiji, dramaturgiji i scenografiji, pomno oblikovanom svjetlu i projekciji u kojoj su do izražaja naglašeno došli funkcionalni kostimi, čime je stvoren cjelovit okvir artističke atmosfere. Kazali su da je najbolja i najcjelovitija predstava zbog povezanosti svih kazališnih elemenata.

Žiri je za Kerekeša istaknuo da je širokim rasponom glumačkih sredstava jasno i precizno izgradio lik Roma Oršuša.

Za Pernačič su istaknuli da je glumačkim pristupom pjevačkoj interpretaciji kroz početni, kazališni dio izgradila i pripremila lik, maksimalno koristeći zadani redateljski i tekstualni prostor.

Posljednja predstava u konkurenciji za Grand prix, odigrana u subotu navečer, bila je treća vlastita Kerekešova produkcija koji je na ovogodišnjem Zlatnom lavu predstavio čak tri svoja autorska projekta, odnosno komedije - "Skupštinu", "Povratak ratnika" i na kraju "Debitante". U predstavi su, ponovno uz Kerekeša, koji glumi u svakoj, a ujedno im potpisuje i režiju i scenografiju, igrali Draško Zidar i Mijo Pavelko. Bila je to kajkavska ljubavno-erotska komedija za čiji je nastanak Kerekeša nadahnulo poznato djelo "Decameron" Giovannija Boccaccia iz 14. stoljeća.

Rađena je u maniri srednjovjekovnih pučkih teatara, u vrijeme kada su i ženske uloge igrali muškarci, a glumci su i sami bili redatelji. Predstava se bavi vječnom temom, muško-ženskim odnosima i, budući da je kreirana za današnju publiku, pokazala je da se tijekom stoljeća nisu bitno promijenile negativnosti međuljudskih odnosa od položaja žene u društvu i nasilja u braku do potkupljivosti i načina funkcioniranja vlasti ili onih željnih vlasti. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter