Zlatni lav: Grand Prix INK-u s "Thelmom & Louise"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula s predstavom "Thelma & Louise", dobitnik je Grand prixa 15. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav u Umagu.

Prestižnu je nagradu na jučerašnjoj završnoj svečanosti zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko uručila ravnateljici INK-a Gordani Jeromela Kaić, kojoj su se na "pobjedničkom prijestolju" pridružili redatelj Dalibor Matanić, koji je originalni Oskarom nagrađeni scenarij Callie Khouri kultnog istoimenog filma Ridleya Scotta prilagodio za scenu te glavne glumice Helena Minić i Lana Gojak.

Ceremonija je održana točno u podne na Festivalskom forumu, u ležernoj i kreativnoj atmosferi terase bistroa Ti - Mi, koji je emitiran i kao radijski magazin Teatralije na umaškoj radiostanici Eurostar, pod vodstvom inicijatora i umjetničkog voditelja festivala Damira Zlatara Freya.

Ljubitelji kazališta i ove dragocjene manifestacije, koja Umag i Istru već tradicionalno potvrđuje na kulturnoj karti Europe, doznali su tako da o Grand Prixu i nagradama Zlatni lav ove godine nije odlučivao stručni žiri, već isključivo publika koja je predstave mogla vrednovati ocjenama od 1 do 5. Za "Thelmu & Louise" ocjena je, tako, iznosila 4,722.

Nagrade Zlatni lav su dobili i Umjetnička organizacija Albalunna iz Splita za "Sluškinje - Paralelna ekspozicija" (4,555) Jeana Geneta u režiji Gorana Golovka s glumcima Andreom Mladinić, Nikšom Arčaninom, Petrom Težak, Goranom Markovićem, Mateom Elezović i Stipom Radojom, zatim Drama Maribor Slovenskog narodnog gledališča s "Nočnim portirom" (4,482), redateljice None Ciobanu, koja je i prilagodila motive i scenarij istoimenog filma Liliane Cavani, kombinirajući ih s Kvartetom Heinera Mullera, i s glavnim glumcima Natašom Matjašec Rošker i Peterom Boštjančičem te Umjetnička organizacija Moruzgva iz Zagreba za Harem autorice Ane Tonković, prema ideji redatelja Ivana Lea Lema, u kojoj igraju Petra Dugandžić, Nela Kocsis, Ecija Ojdanić i Barbara Vicković. 

- Zahvaljujem Zlatnom lavu i publici koja je prepoznala našu predstavu, što mi je posebno drago. Zaista nisam očekivala Grand Prix i sretna sam što se ta nagrada dogodila na 15. jubilarnom festivalu i što je ostala u Istri, u našem INK.

Na Zlatnom lavu sudjelujemo već niz godina, uvijek nam se čini da dajemo najbolje od sebe i da smo dobri, međutim s ovim festivalom smo rasli kao kazalište i iz godine u godinu imali sve bolju produkciju. Upravo zahvaljujući ovdašnjoj koncepciji koja je vrlo otvorena, i zapravo se radi o festivalu različitosti, naše su predstave tu našle svoje mjesto.

Sudjelovali smo i s predstavama čakavske scene, a "Thelma & Louise" je stigla u Umag nepuna dva mjeseca nakon pulske premijere i puno nam znači, poticaj je i inspiracija za daljnje slaganje repertoara, za nove predstave i izazove, rekla je Gordana Jeromela Kaić. Pobjednička će predstava i nadalje biti reprizirana u Puli, prijavljena je za jesenski festival regionalnih kazališta Prolog u Sisku te za nagradu Hrvatskog glumišta, a u planu su i gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, za koja već stižu pozivi.

Matanić je također bio vrlo sretan nagradom, posebno stoga što ju INK dosad još nije bilo dobilo. "Izvedba Thelme & Louise u Umagu bila je dosta specifična. Već kad smo postavljali predstavu htio sam da to bude neka vrsta sessiona, neposredna razmjena i energije između glumaca, autora, čitavog tima i publike, a to se ovdje, kako je bio ogroman interes gledatelja koji su na koncu sjedili i na podu i stepeništu te manja kazališna dvorana, i dogodilo", kazao je. (Kristina FLEGAR; snimio M.MIJOŠEK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter