Zlatni laureat Franko Matijašic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovogodišnji laureat umaške smotre je Franko Matijašic iz Jeci, cije je ulje, prema zadarskoj udruzi senzorskih analiticara koja je analizirala uzorke ulja, bilo najbolje, te je uz zlatno odlicje dobio i zlatnu plaketu.

Ostali dobitnici zlatnih medalja su Adriana Makovac, Flavio Kmet, Ivica Vlatkovic, Silvano Tanger, Klaudio Geribizza, David Banko, Oliva Nikolina Perin, Cuj Danijel Kraljevic, Ratko Erlic, Ivica Vlatkovic, Josip Salamon, Ante Vodopija i Marin Matešic.

Dobitnici srebrnih medalja su Livio Cossara, Danijel Matijašic, Josip Vodopija, Karla Smilovic, Marko Stopar, Branko Legovic, Claudio i Marijan Vizintin, Tomislav Volarovic, Alfeo Radin, Branka Legovic, Alen Martincic, Marijan Pekica, Lino Bernardis, Mario Krizmanic, Enio Zubin, Arden Sirotic, Branko Ceko, Lino Legovic, Sergio Beletic i Mauro Ružic.

Broncana odlicja dobili su Robi Madalen, Laren d.o.o., Roberto Miloš, Renata Radin, Josip Marino Šimic, Alfeo Radin, Laren d.o.o., Ante Bumbak, Boris Vižintin i Tomislav Volarovic.

Predsjednik i tajnik udruge Maslina - Ulivo Flavio Kmet i Arden Sirotic urucili su nagrade i priznanja trofejnim uljarima.

U mjesnom Domu kulture clanovi udruge Maslina - Ulivo, njih dvadesetak, na štandovima je izložilo svoje proizvode, a ucenici umaških osnovnih i podrucnih škola predstavili su se likovnim stvaralaštvom na temu maslina.

S istom tematikom umaška umjetnica Maja Coslovich otvorila je izložbu svojih slika, koje su, kao i ucenicki radovi, privlacili pozornost okupljenih. Mjesna tvrtka Voger je iz svog bogatog asortimana izložila široku paletu alata za rad u masliniku.

Poznati talijanski strucnjak iz Trsta dr. Paolo Parmegiani prezentirao je pokaznu rezidbu maslina što je s pozornošcu pratilo više od sto maslinara iz cijele Istre. Vecina okupljenih je tom prilikom shvatila da je na krivi nacin obavljala taj itekako znacajan dio posla.

Maslinari su pohodili i uljaru Cuj, gdje je održano strucno predavanje prof. dr. sc. ?anija Bencica sa zagrebackog Agronomskog fakulteta na temu "Povratak maslinarstvu - izazov buducnosti". U svom izlaganju je izmedu ostalog naglasio da ulja treba zaštiti kao ekološki proizvod, te izvornost i autohtonost sorti maslina, odnosno proizvedenih ulja.

Program je obogacen glazbom Borisa Vižintina Vite i savudrijskog slavuja Giulija te Cantadora iz ZT-a Babici-Lovrecica.

Na kraju manifestacije nastavilo se druženje uz kušanje svakovrsnih delicija, domaci kruh, ulja, špaletu i uz sortna vina ovog kraja.


Podijeli: Facebook Twiter