Zlatni jubilej tinjanskog i beramskog župnika


Zlatni jubilej, 50 godina svećeničke službe, tinjanskog i beramskog župnika Ivana Macinića jučer je, na dan zaštitnika mjesta sv. Šimuna i Jude Tadeja, svečano proslavljen misom i prigodnim domjenkom u tinjanskoj župnoj crkvi.

- U tinjansku župu ste stigli davne 1967. godine naslijedivši velečasnog Marijana Bartolića. U tih 48 godina prebivanja u župi Tinjan, što je jedno od najduljih službovanja neprekidnog staža u jednoj župi prema evidencije Porečke i pulske biskupije, do danas je kršteno više od 530 djece, pričešćeno više od 560 djece, krizmano njih više od 600, vjenčalo se više od 250 parova, a nažalost i umrlo više od 700 naših najmilijih, kazao je Vladimir Antolović, predsjednik tinjanske podružnice udruge umirovljenika.

Podsjetio je da su u posljednjih 20 godina kupljena dva nova zvona, elektrificirala zvona na zvoniku, obnovljeno je krovište i fasada crkve, uređen župni ured i stan, uređene kapelice, izgrađena mrtvačnica, prošireno groblje itd.

U znak zahvalnosti za dugogodišnji rad, brigu i požrtvovnost župljani su župniku Maciniću darovali misnu haljinu i zahvalnicu koje su mu uručili Milan Oplanić i Vesna Milohanić. Tortu u obliku misne knjige predali su Aldo Blagonić i Nevija Dorčić, a dar su donijeli Vlado Ivetić i Ema Vlahović. U ime pršutara Tinjanštine "violin" su slavljeniku uručili Mladen Milohanić i Nada Dujmović, u ime lokalne udruge lovaca dar su uručili Boris Mofardin i Mladenka Fabris, u ime udruge umirovljenika Milka Udovičić i Ivan Kancijanić, a u ime općine tinjanski načelnik Goran Hrvatin i pročelnica Jasmina Cvitan Lakača.

- Sjetili smo se još jedne tihe, mirne, nenametljive osobe koja drži tri kantuna kuće, a koja je 48 godina s našim svećenikom u Tinjanu, a to je gospođa Marija Pahović, kazao je Antolović nakon čega su joj Ida Udovičić i Romano Banko dodijelili dar. Svečanost je upotpunio crkveni pjevački zbor, kao i glazbenik Davor Terzić na gitari. Župnik Macinić prethodno je blagoslovio košaricu s kruhom, vinom i maslinovim uljem koje su pred oltar donijeli Silvana i Anton Šuran. Program je uvodno vodila Bruna Brečević, dok je svetvinčentski župnik Darko Zgrablić održao prigodnu propovijed.

U ime pazinskog dekanata Maciniću zahvalio pazinski župnik Mladen Matika, dok se konačno velečasni Macinić zahvalio svima na današnjem danu, ali i 50-godišnjem življenju sa svojim župljanima. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter