Zlatni gol za pobjedu Hrvatske nad Mađarskom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Susret 1. kola skupine C Europskog prvenstva rukometašica. Dvorana SPENS, Novi Sad. Gledatelja: 1.000. Suci: Oapava i Valek (Češka). Hrvatska - Mađarska 28:27 (15:14)

HRVATSKA: Jelčić, Žderić (14), Zebić 9 (2), Nemaškalo, Elez 4, Franković, Kožnjak, Bašić 2, Lovrić 3, Milanović-Litre 3, Džono, Ježić, Čović, Petković 1, Peraica 2, Gaće 4.

MAĐARSKA: Herr (8), Kiss (1), Verten 2, Tomori 9, Gorbicz 7 (5), Szamoransky 2, Redei-Soos 3, Bodi, Bulath, Szabo, M. Kovacsicz 3, A. Kovacsicz, Szucsanszki 1, Klivinyi, Szekeres, Vincze.

Sedmerci: Hrvatska 2 (2), Mađarska 8 (5). Isključenja: Hrvatska 10, Mađarska 4 minuta.

Hrvatska je pobjedom otvorila nastup na Europskom prvenstvu rukometašica u Srbiji. U novosadskom SPENS-u izabranice Vladimira Canjuge oslabljene neigranjem dviju ključnih igračica s OI u Londonu, Tatari i Penezić, smogle su snage da "zlatnim" golom Anete Peraica dvije sekunde prije kraja osvoje startna dva boda nakon izjednačene borbe tijekom svih 60 minuta.

Do slavlja su Hrvatice došle usprkos velikoj razlici u broju isključenja i sedmeraca na strani Mađarica zahvaljujući dobroj obrani s Martom Žderić na golu i raspoloženoj Maji Zebić, najboljoj igračici susreta, koja je predvodila hrvatske napade.

Hrvatska je od početka igrala u najavljenoj 5-1 formaciji s Martom Žderić na golu te Zebić, Elez, Bašić, Milanović-Litre, Petković i Gaće u polju. U napadu su igračice izbornika Canjuge, kad nisu bile u mogućnosti poentirati iz kontre, strpljivo kružile oko 6-0 mađarske zone i pokušavale ulaskom na crtu ili asistencijom za Milanović-Litre, ili pak Gaće koja se sjajno ubacivala iza leđa suparnica, svladati ne pretjerano sigurnu golmanicu Herr. Jedina koja je pucala izvana bila je Kristina Elez.

Više od 20 minuta igralo se gol za gol, nijedna reprezentacija nije uspjela steći prednost od dva pogotka, čak ni u osam minuta tijekom kojih je Hrvatska imala igračicu manje. Tek pri kraju poluvremena Hrvatska je u dva navrata imala dva gola prednosti, a na odmor se otišlo pri rezultatu 15:14.

U nastavku je izbornik Canjuga nastavio s rotacijama u ekipi i to se isplatilo u 39. minuti. Mađarska je tada prvi put ostala s igračicom manje na parketu, što je bilo dovoljno da Hrvatske rukometašice "lansiraju" seriju 5:0 i prvim golom Peraice pobjegnu na 21:16 (43'). Nakon minute odmora Mađarice su, predvođene Tomori, serijom 4:0 smanjile na 21:20 natjeravši Canjugu da pozove minutu odmora.

Novo izjednačenje uslijedilo je golom Verten za 23:23 (52'), nakon brojnih pogrešaka Hrvatica u napadu, a prvo vodstvo Mađarske u nastavku zbilo se u 55. minuti devetim pogotkom Tomori za 25:24. Hrvatska je uzvratila s nova dva gola Maje Zebić pa se u posljednje dvije minute ušle pri rezultatu 26:26.

Dvije sekunde prije kraja Peraica je s krila pogodila Kiss kojoj se lopta od ramena odbila u gol za pobjedu 28:27.

Hrvatska sutra u 18.15 sati igra protiv Španjolske, koja je bila brončana i na OI u Londonu i na SP-u u Brazilu prošle godine. (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter