Zlatni globus "Argu" Bena Afflecka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drama o američkim taocima u Iranu "Argo" odnijela je dvostruku pobjedu na dodjeli Zlatnih globusa u nedjelju, osvojivši nagradu za najbolju filmsku dramu i najboljeg redatelja za Bena Afflecka, dok je favorizirani "Lincoln" osvojio tek nagradu za najboljeg dramskog glumca Daniela Day-Lewisa, javile su agencije.

Glazbeni film "Jadnici" osvojio je nagradu za najbolju filmsku komediju ili mjuzikl kao i glumačke nagrade za Hugha Jackmana (glavni glumac u komediji ili mjuziklu) i Anne Hathaway (sporedna glumica).

Bila je to noć iznenađenja na drugoj najvećoj holivudskoj dodjeli filmskih nagrada poslije Oscara, koji će se uručivati 24. veljače.

Priča večeri je svakako bio poraz drame Stevena Spielberga o borbi američkog predsjednika Abrahama Lincolna oko ukidanja ropstva koja je bila nominirana u sedam kategorija, kao i trijumf Afflecka u utrci za najboljeg redatelja.

Affleck je zanemaren u nominacijama za Oscara u istoj kategoriji, objavljenima prošlog četvrtka, iako je "Argo" nominiran za najbolji film.

Dodjelu Zlatnih globusa organizira Udruga stranih novinara u Hollywoodu koja je iskazala divljenje prema Tarantinovom "Odbjeglom Djangu" dodjeljujući mu nagradu za scenarij (Tarantino) i sporednog glumca Christopha Waltza.

Jessica Chastain osvojila je, očekivano, nagradu za najbolju glumicu u drami u "Operaciji Bin Laden".

Jennifer Lawrence najbolja je glumica u komediji za "U dobru i u zlu".

Dodjelu su vodile glumice Amy Poehler i Tina Fey.

Glumica Jodie Foster (50) dobila je nagradu za životno djelo i prvi put javno priznala da je lezbijka, a na dodjeli se pojavio i nekadašnji američki predsjednik Bill Clinton predstavljajući isječke iz "Lincolna". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter