Zlatni bakalar osvojio Štrped!

MO Štrped pobjednici natjecanja
MO Štrped pobjednici natjecanja

Za zrno soli ili kapljicu maslinovog ulja, ekipa Mjesnog odbora Štrped nadmašila je konkurenciju i pobijedila je na natjecanju u pripremi bakalara na bijelo po starinski u skledi, održanom u Svetom Martinu, na završnoj manifestaciji Martinje, pučke fešte u čast mjesnog zaštitnika. Organizatori natjecanja iz MO Sveti Martin pobjednicima su poklonili drvenu zdjelu.

Na drugo mjesto plasirala se ekipa MO Roč, a na treće Grada Buzeta tako da su se prošlogodišnji pobjednici; gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić koji su pokazali da se dobro snalaze u politici kao i u kuhinji, ove godine morali zadovoljiti broncom.

Deset ekipa mjesnih odbora buzetskog područja, uključujući i ekipu Grada Buzeta, pripremilo je otprilike 14 kilograma bakalara. Svi su dobili iste sastojke: kuhani bakalar i krumpir, sol, papar, česan, ulje, vodu u kojoj se je bakalar kuhao. Dodalo se puno ulja jer ove je godine bakalar "dobro pio", a ima ih koji su sve začinili i sa malo maslinovog ulja.

Bakalar su ocjenjivali sami natjecatelji, degustirali su ga i posjetitelji, a doista je teško bilo izabrati pobjednika jer nikad boljeg bakalara nego ove godine, ručno su ga tukli drvenim kuhačama punih sat vremena, sve dok im "ruke nisu otpale".

Priprema bakalara na vinsku svetkovinu Martinju, stoljetna je tradicija sv. Martina, a prije šest godina uvrštena je kao natjecateljska kategorija u obilježavanje pučke fešte. U pravom moru gurmanskih manifestacija koje se održavaju diljem poluotoka ova svetomartinska nadasve je zanimljiva. Martinja je, uz najvažniju vinsku svečanost u Svetom Martinu gdje mošt krsti "svet Martin ki iz mošta dela vin, iz sake bačve en kvartin", postala i prava fešta bakalara. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter