Zlatne zube na vagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok su zlatarne pod pritiskom stalnog rasta cijene zlata i besparice prosjecnih gradana uglavnom pozatvarale svoja vrata, radnjama za otkup zlata i srebra u ovo je recesijsko vrijeme, cini se, pala sjekira u med.

Vec je druga takva radnja nedavno otvorena u Pazinu, tocnije na glavnom trgu, gdje blještavim zlatnim natpisima oblijepljenim po staklenim površinama nametljivo iskace iz niza pomalo dosadnih, ali pristojnih izloga trgovackih radnji u samom središtu grada. Od okoliša odudara i druga radnja za otkup zlata, smještena u Rašanovoj ulici.

Agresivni vizualni marketinški pristup upotpunjen je neuvijenim natpisom na samoj radnji, kojim se gradane pritisnute krizom poziva da kod njih mogu, medu ostalim, za novac zamijeniti zubno zlato, zlatne zube ili pak zlatne satove...

Ljubazna i profesionalna zaposlenica koju smo posjetili u samoj radnji kazala nam je da ljudi najcešce donose nakit, dakle, ogrlice, prstenje, posebice ako su polomljeni, a cesto se "trampaju" i zlatni zubi. Unatoc konkurenciji posla ima napretek.

Mada otkupljivacica kaže da stida u svakom slucaju ne bi trebalo biti, kao razlog oblijepljenosti radnje navodi potrebu za diskretnošcu zbog cega su i ulazna vrata zatamnjena. Takoder, radnja ima i stražnji ulaz kojeg koristi dobar dio klijenata.

Na ovu novu manifestaciju krize, kao i na samu recesiju koja vec trecu godinu pritišce stanovništvo, ne možemo utjecati, ali možemo na neukus i vizualni kic u gradskom javnom prostoru, narocito ako je u neskladu s komunalnim redom koji je propisala gradska uprava.

- Radnju je nedavno posjetio komunalni redar jer nije imala sve potrebne papire, a ni izlozi nisu u skladu s okolinom, kaže gradski komunalni procelnik Daniel Maurovic. Dodao je da ce nadležni odjel poduzeti odredene mjere.

Inace, u gradskom komunalnom redu iz 2006. piše da izlog mora biti tehnicki i estetski oblikovan, odgovarajuce osvijetljen i u skladu s izgledom zgrade i okoliša. Uz to, komunalni red kaže da je iznimno dopušteno na izlozima isticati privremene obavijesti o prigodnim i sezonskim sniženjima cijena, ali zabranjeno je natpis, reklamu, jarbol za zastavu i zaštitnu napravu na izlogu postaviti bez odobrenja komunalnog odjela.

Eventualno uklanjanje nametljivih natpisa nece promijeniti cinjenicu da su mnogi gradani dovedeni u situaciju da se spašavaju prodajom obiteljskog (a bome i celjusnog) zlata, ali kad vec nema etike, nek' je barem estetike. (Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter