Zlatne medalje za istarske pcelare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski pcelari Ivan Kovac iz Poreca, Arduino Bubola iz Novigrada, Fredi Petrovic iz Plomina, OPG Tencic iz Vineža, Dario Vežnaver iz Oprtlja i Darko Koren iz Katuna Trviškog okitili su se zlatnim medaljama na osjeckim Danima meda u Hrvatskoj, na 15. ocjenjivanju kvalitete sortnih vrsta meda.

Kovacev kaduljin med uvršten je i medu ovogodišnje šampione Dana meda u Hrvatskoj. Bubola i Koren nagradeni su za cvjetni med, Petrovic za med od medljikovca, Tencic za bagremov med, a Vežnaver za kestenov med. Pcelaru Darku Mocibobu iz Karojbe dodijeljeno je posebno priznanje za deset godina uzastopnog sudjelovanje na ocjenjivanju na Danima meda.

Uzorci meda ocjenjeni su na temelju Pravilnika o kvaliteti meda i drugih pcelinjih proizvoda. Fizikalno-kemijsku i mikroskopsku analizu potpisuje Zavod za prehranu i nadzor kakvoce prehrambenih proizvoda Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, a organolepticko ocjenjivanje obavio je strucni ocjenjivacki sudovi pod predsjedanjem prof. dr. sc. Nikole Kezica s Agronomskog fakulteta Sveucilišta u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter