Zlatne medalje OPG-u Zlata i Sirani Orbanić na 3. SirCroFestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobro je poznato da su zadnjih godina vinari, maslinari i pršutari Istre osvajači mnogih zlatnih odličja na sajamskim i drugim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, no čini se da su njihovim putem krenuli i istarski sirari. Istina, o njihovim medaljama se, za sada, (pre)malo piše. Najnoviji uspjeh zabilježili su na trećem ovogodišnjem festivalu tradicijskih sireva „SirCroFest“ u Zagrebu, na kojem su Zlatne medalje osvojili istarski sirari Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Zlata, Polje Čepić, i sirana Orbanić, iz sela Kašćergani kod Pazina. Riječ je o trećoj po redu zagrebačkoj manifestaciji koja promovira autohtone, tradicijske hrvatske sireve. 

Na pravom su proizvodnom putu 

Od 65 ocijenjenih sireva nagrađeno je čak 48 (Zlatnom medaljom 29, Srebrnom 13 te Brončanom 6). U 2016. OPG Zlata proglašen najboljim u Hrvatskoj. Sirana Zlata u Zagreb je poslala tri uzorka sira i u Polju Čepić vitrinu ukrašavaju tri medalje. Zlatne medalje dobili su za istarski sir s tartufima i ekstra tvrdi sir te srebrnu za ribanac ekstra tvrdi sir.

- Najnovije priznanje u Zagrebu vrlo nam je značajne kao potvrda struke da radimo kvalitetno. No, nedavno je OPG Zlata na temelju glasova posjetitelja na šestom Festivalu sira u Svetvinčentu proglašen za najboljeg sirara. Tamo je bilo 20-ak izlagača iz Istarske i Primorsko-Goranske županije, te okolice Zagreba. To priznanje veoma nam je važno kao zorna potvrda da nas kupci dobro vrednuju, da cijene ono što proizvodimo. Ako na neki način spojimo oba priznanja onda s velikim zadovoljstvom možemo kazati da smo na pravom proizvodnom putu, a u budućnosti ćemo vjerojatno tržištu ponuditi i neke nove proizvode. Mene osobno raduje ovaj posao, a priznanja su uvijek poticajna, jer svi smo mi samo ljudi i drago nam je kada se pozitivno vrednuje naš rad, istaknula je Nermina Prizrenović, zadužena za proizvodnju sira u OPG Zlata koji na tržištu nudi škripavac, sir s tartufima, polutvrde i tvrde sireve, ribanac, skutu, obični i jogurt s probioticima.

- Ništa nije teško ako ti nije mrsko i ako voliš ono što radiš. Mi ovo radimo s ljubavlju i nije nam teško. Ustajemo oko šest sati ujutro, popijemo kavu i onda krene svakodnevni posao. Krave (84) idu na ispašu i svatko od nas ide odraditi svoju radnu zadaću, kazala je Zlata. 

Zlato za domaći jogurt i mozzarellu 

Sirana Orbanić iz sela Kašćergani kod Pazina, dobitnik je dvije zlatne medalje, za domaći jogurt i domaću mozzarellu, dok su za domaći kravlji sir dobili priznanje.

- Mi zaista imamo kvalitetne proizvode i u svom radu maksimalno se trudimo u svemu, brinemo o svakom poslu od njive do stola. Medalje su sjajna potvrda da radimo ispravno i za nas je veoma važno kako nas ocjenjuju kupci, ali i struka također. Lani smo na 2. hrvatskom festivalu tradicijskih sireva s našim domaćim kravljim sirom Poljanac bili šampioni u kategoriji kravljih sireva, a ove smo godine   za domaću mozzarelu i domaći jogurt nagrađeni zlatnim medaljama i to nas je veoma obradovalo, rekao je Silvano Orbanić.

Obiteljsko gospodarstvo Orbanić bavi se uzgojem goveda i proizvodnjom mlijeka, te preradom mlijeka u mliječne proizvode (svježe mlijeko, skuta, sirevi, jogurti, sirutka). Ozbiljniji uzgoj goveda i proizvodnja mlijeka započela je 1994. godine, a trenutno imaju stotinjak grla od kojih je 65 muznih krava. Obiteljska sirana u kojoj se prerađuje mlijeko isključivo iz vlastite proizvodnje registrirana je 2013. godine, ali iskustva u proizvodnji sira postoje već dvadesetak godina. (Asim ČABARAVDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter