Zlatna vrata: Vandale spasila pokvarena kamera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamera smještena blizu kuta zgrade u Puli u cijem je prizemlju trgovina Tiska, a koja treba snimati površinu Trga Portarata i uz pomoc koje su pocinitelji vandalskog cina kojim je oštecen Slavoluk Sergijevaca mogli biti brzo pronadeni - ne radi! Priznali su to iz PU istarske nakon petodnevnog zavlacenja i svakodnevnog novinarskog propitivanja jesu li uz pomoc snimki te kamere blizu otkrivanja identiteta vandala.

- Kamera postavljena na zgradi Tiska, jedina u vlasništvu PU istarske, trenutno je u kvaru. No, tijekom provodenja kriminalistickih istraživanja policija koristi i snimke nadzornih kamera koje su vlasništvo javnih ili privatnih tvrtki. U tijeku je stoga pregledavanje snimki koje bi eventualno mogle pomoci u otkrivanju pocinitelja koji je tijekom noci sa subote na nedjelju oštetio Slavoluk Sergijevaca. Policija još jednom moli za pomoc gradane koji imaju saznanja o tom dogadaju da se jave u Policijsku postaju Pula ili na broj telefona 192 odnosno 052/532-628, a sve korisne informacije mogu proslijediti i na e-mail [email protected], piše u odgovoru Suzane Sokac, službenice iz Odsjeka za izvještajnu analitiku i odnose s javnošcu PU istarske.

Znali da je u kvaru, ali nisu je popravili

Pitali smo stoga otkad kamera ne radi, kada je kvar ustanovljen te hoce li se ona osposobiti, i kada. Sokac odgovara "da je kamera vec neko vrijeme u kvaru i da to nije utvrdeno povodom ovog slucaja te ce se nedostatak uskoro i otkloniti".

Ovu je kameru PU istarska dobila 2007. godine od gradskog poduzeca Pulaparking. Naime, prije cetiri godine Grad Pula i Pulaparking odlucili su u cilju ocuvanja sigurnosti gradana i kontrole prometa te nadzora frekventnih mjesta u gradu donirati dvije rotirajuce kamere MUP-u. Iz odgovora PU istarske da je policija u vlasništvu samo jedne kamere proizlazi da je i druga izvan funkcije.

Usprkos tome što ce policija pregledati videosustave koje oko Portarate imaju poslovni subjekti, pogotovo banke, izgledno je iz dijela odgovora u kojem se traži pomoc gradana koji su dogadaj vidjeli ili imaju saznanja o njemu, da su ti videosustavi usmjereni na snimanje dijela ispred objekata na kojima se nalaze, a ne Portarate. Kamo srece da je neka od okolnih privatnih kamera snimila cijeli dogadaj, u suprotnom postoji mogucnost da vandali ne budu otkriveni.

Bolje funkcioniraju gradske kamere

Ispada da bi umjesto donacije bilo bolje da je Grad kamere zadržao u svome vlasništvu i samo ih kontrolirao. Naime, gradske kamere postavljene na odredene lokacije uredno su u funkciji, nadziru i snimaju "svoje" lokacije, a te se snimke cuvaju i po nekoliko mjeseci.

Prije tri godine, 2008., Grad Pula je u Ulici Sergijevaca, na Forumu i u Kandlerovoj ulici postavio 13 kamera, ne bi li povecao sigurnost gradana te kontrolu nad prometovanjem i parkiranjem vozila u starogradskoj jezgri i sprijecio devastacije objekata u vlasništvu Grada Pule.

Tako su Ulici Sergijevaca postavljene cetiri kamere, u Kandlerovoj dvije, od kojih je jedna usmjerena prema Usponu konzula Istranina, a druga prema Forumu, i na Forumu pet kamera, od kojih jedna nadzire ulaz u komunalnu palacu, dok se dvije nalaze na njenom zacelju.

Trenutno Grad posjeduje pokretnu kameru iznad kavane Sirena, koja gleda na Forum i Augustov hram. Tu su kamere ispred Gradske palace, koje snimaju prostor ispred nje, te dvije na samoj palaci, koje su okrenute prema Augustovom hramu, stražnjoj strani palace i Kandlerovoj ulici.

Na zgradi katastra snima se ulaz na Forum, na zgradi u Kandlerovoj ulici jedna kamera snima ulicu prema pizzeriji Orfej te Uspon konzula Istranina, druga dio Foruma, dok dvije kamere na zgradi Foruma 2 (gradski odjeli) snimaju veliki dio Foruma, jednako kao i ona iznad kavane Forum.

Druga kamera iznad kavane snima dio Ulice Sergijevaca i "vidi" do ulaza u banku, odakle nastavlja nadzirati kamera iznad ljekarne, gdje je smještena i ona koja snima dio prema parkiralištu na "staroj tržnici" iza Foruma. Zadnje dvije kamere snimaju ulaz u Odjel financija i pisarnicu.

Pulaparking s cetiri kamere kontrolira površinu "stare tržnice" na Forumu, s jednako toliko kamera površinu nasuprot sjedišta Istarske županije i svog sjedišta u Prilazu kralja Salomona, a s njih pet nadgleda se parkiralište Karolina. Uz dvije kamere na pauku te jednu na djelatniku pauka, može se reci da Pulaparking posjeduje 17 kamera. I više nego dovoljno da se zabilježe eventualna razbojstva i nastale štete na vozilima na tim lokacijama. (G. ROJNIC, M. VUKŠIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter