Zlatna šparoga i najbolji pijat ostali u Aquariusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuharskoj ekipi konobe-pizzerije Aquarius iz Buja, domacinu devetog natjecanja, pripala je Zlatna šparoga, najvece priznanje Medunarodnog natjecanja konoba i restorana iz Hrvatske, Slovenije i Italije u pripremanju jela sa šparogama koje je održano u sklopu Dana šparoga i 15. Šparogade u Kaštelu.

Pobjednicka ekipa Josip Ambrošic i Karmen Voric ponudili su šesteroclanom žiriju i uzvanicima pljukance sa špaletom i šparogama te desert - sladoled preliven maslinovim uljem i šparogama, za što su dobili najviše bodova. Sladoled s maslinovim uljem i šparogama uzvanici i novinari proglasili su najboljim pijatom veceri, za što su domacini dobili posebno priznanje.



Srebrnu šparogu dobila je ekipa restorana Ribic iz Sece kod Portoroža za brancin sa šparogama uz prepelicje jaje te rošpo uz palentu, naravno sve uz šparoge na sto nacina. Trece mjesto i skulptura Broncana šparoga pripali su restoranu Montecarlo iz Trsta za palacinke u posebnom umaku te janjetinu sa šparogama.

Svaki restoran imao je obvezu pripremiti dva jela koja su poslužena pod šifrom, a glavne ocjene donosio je žiri, odnosno Branko Krizmanic, Lorella Limoncin Toth, Jani Jakac, Marino Vocci, Valter Bassanese i Drago Orlic, moderator Zlatne šparoge.

Uz svako jelo posluženo je odgovarajuce vino, ove godine iz podruma Celega Buje, Cossetto Kaštelir i Rossi Bajkini. Jela su zacinjena uljima Marije Buršic iz Nove Vasi (Brtonigla) i OPG-a Benvegnu iz Krasice.

Diplome i statue šparoge, rad poreckog skulptora Emila Knapica, sudionicima ove kulinarske smotre dodijelio je bujski gradonacelnik Edi Andreašic. Slijedove maštovitih jela sa šparogama domacim su glazbenim notama popratio je Trio Šaltin.


Podijeli: Facebook Twiter