Zlatna prašina glazbene 1963. i danas privlači

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svako prisjećanje na događaje koji su se odigrali prije pola stoljeća neminovno znači i svojevrsno skidanje prašine s nečega što se zbivalo prije pedeset godina. A skidanje prašine najčešće nije baš ugodan posao.

No, kad je riječ o prisjećanju na glazbenu ostavštinu iz danas već pomalo davne 1963. godine, onda je taj zadatak vrlo ugodan jer će sva prašina koja će nas zasuti biti - zlatna prašina. U godini od koje nas dijeli dugih pola stoljeća, svoj su umjetnički put počeli autori, pojedinci i grupe koji su danas dio svake rock enciklopedije, glazbenici bez kojih bi povijest popularne glazbe 20. stoljeća bila bitno drugačija, ljudi uz čije su pjesme i stihove odrastale generacije i generacije mladih.

Baš zato, lijepo je prisjetiti se te zlatne prašine davnašnje 1963. godine, tim više što zrnca te prašine i danas lete...

Krenemo li kronološkim redoslijedom, onda su na početku te godine neuništivi Rolling Stonesi koji 14. siječnja 1963. godine u Flaming Jazz klubu u Sohou prvi put nastupaju u postavi Jagger, Richards, Jones, Wyman, Watts, koja će proslaviti ovaj i danas aktivan sastav.

Nekoliko tisuća kilometara dalje, točnije u San Franciscu, 25. siječnja mlada blues pjevačica pristigla iz Teksasa Janis Joplin prvi će put zapjevati u nekom od Frisco barova, a honorar za taj prvi nastup bit će joj dobrotvorni prilozi koje je prikupljala hodajući sa šeširom po lokalu.

Godina 1963. bila je i u znaku Beatlesa - 22. veljače izlazi njihov debi album "Please, Please Me" koji ih, uz brojne nastupe, čini najvećim rock zvijezdama toga doba. Najveća potvrda njihova zvjezdanog statusa te godine događa se 13. listopada kada ih u TV emisiji "Sunday Night at the London Palladium" uživo prati 15 milijuna gledatelja, a sama svirka praćena je toliko histeričnim vrištanjem tinejdžerki da dan kasnije britanski tisak stvara pojam beatlemanija.

Četvrti dan ožujka donijet će kalifornijskoj rock grupi Beach Boys prvi top 10 hit i to pjesmom "Surfin" USA" kojom će se popeti do 3. mjesta američke top ljestvice najavivši veliku karijeru kojoj će te godine ogroman doprinos dati objavljivanjem čak tri studijska albuma.

Tri tjedna kasnije, 22. ožujka, u Australiji će se pojaviti prva singl ploča "Battle of the Blue and the Gray" tada još nepoznatog teen sastava Bee Gees, a ožujak je i mjesec u kojem Neil Young s grupom The Squires snima svoju prvu ploču.

Travanj je u znaku mladog američkog kantautora Boba Dylana koji 23. travnja završava svoj prvi pravi solo album pod nazivom "Freewheelin Bob Dylan".

Kraj svibnja donosi tada trinaestogodišnjem čudu od djeteta, slijepom pjevaču Stevieju Wonderu broj 1 s albumom "Fingerprints Part One and Two".

U rujnu te godine mladi briljantni engleski blues gitarist Eric Clapton pridružuje se grupi Yardbirds, a 11. rujna u Downbeat Clubu u Newcastleu prvi put svira grupa Animals, dok 31. prosinca u Londonu prvu svirku održava grupa The Kinks.

Uz spomenute izvođače koji su na samom početku svoje karijere, 1963. godina je bitna i za nekoliko već afirmiranih pjevača koji nakon blagog pada popularnosti novim sjajnim albumima jačaju interes za svoj rad.

Prije svih je to sjajni pjevač Roy Orbison koji albumom "In Dreams" i hitovima "In Dreams", "Blue Bayou", "Mean Woman Blues" ponovo osvaja slušatelje, a pridružuje mu se i country majstor Johnny Cash odličnim albumom "Ring Of Fire". (M. KRMPOTIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter