Zlatna obljetnica maestra della pittura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Claudio Ugussi, cijenjeni bujski slikar, pedagog i književnik, nakon pola stoljeca se ponovno predstavio izložbom u svom rodnom gradu Puli. Izložba u galeriji Milotic otvorena  pred brojnom publikom - clanovima obitelji, kolegama i predstavnicima zajednica Talijana iz Rijeke i Pule.

- Pred nama je sedamdesetak radova, remek-djela istarskog maestra della pittura i pjesnika krajobraza Claudija Ugussija. Izloženi su radovi iz svih autorovih ciklusa, nastali od 60-ih godina naovamo, medu kojima iskace "Autoportret" koji ujedno obilježava Ugussijevo stvaralaštvo, kazao je povjesnicar umjetnosti Marino Baldini.

Analitican, pedantan, odgovoran prema struci i ponajprije sebi, Ugussi je pulskom izložbom potvrdio da spada u viteški red klasika istarske likovne scene. Nakon ove vrlo uspješne i intrigantne izložbe javnost bi zasigurno voljela vidjeti opus umjetnickog trokuta brace Ugussi (Claudio - Romano - Venicio).

Claudio Ugussi roden je u Puli 1932. Pohadao je gimnaziju u Rijeci, nakon cega je 1954. upisao Filozofski fakultet u Zagrebu te diplomirao na temi P. A. Quarantotti-Gambini. Godine 1959. pocinje predavati talijanski u gimnaziji u Bujama. Osobito sretno desetljece od 1970. do 1980. okrunio je bogatom niskom izlaganja u Istri, Rijeci, Italiji i Kanadi. (V. ŠILIPETAR, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter