Zlatna koza Ivanu Jakovčiću i Wolfgangu Neuhuberu

Svi dobitnici nagrada (D. MEMEDOVIĆ)
Svi dobitnici nagrada (D. MEMEDOVIĆ)

Županijska turistička zajednica danas je na Turističkom forumu Istre u Puli dodijelila godišnju turističku nagradu Zlatna koza - Capra d'Oro bivšem županu Ivanu Jakovčiću te austrijskom novinaru Wolfgangu Neuhuberu.

Nagradu im je uručio aktualni župan Valter Flego. Jakovčić je po mišljenju županijskog TZ-a zaslužio nagradu za svoj doprinos u promicanju istarskog turizma i stvaranju imidža Istarske županije, posebno u pogledu poticanja razvoja vinarstva i maslinarstva, agroturizama i enogastronomije .

-Danas više nego ikada ovoj je zemlji potreban turizam. Konkurentnost u turizmu je najviše što trenutno imamo u ovoj zemlji. Kada slušamo kritike na račun turizma mislim da trebamo dobro razmisliti od čega ćemo ubuduće živjeti.

Veliki je izazov spojiti zeleno i plavo, što smo mi u Istri uspjeli, a to se može napraviti i u cijeloj Hrvatskoj. To je moguće ostvariti ako se odluči da Ministarstvo turizma bude ministarstvo od strateškog značaja, kazao je Jakovčić prigodom preuzimanja nagrade. Novčani dio nagrade odlučio je prepustiti drugim dobitnicima.

- Velika mi je čast dobiti ovu nagradu. U Istri sam već 15 godina i zavolio sam je. Istra je pravi dragulj u Europi i jako mi je drago da nakon što 15 godina provodimo mnoge projekte cijela Europa zna za Istru. U budućnost je bitno biti jedinstven i autentičan i na tome trebate raditi, kazao je Neuhuber.

Nagradu je zaslužio zbog promicanja Istre u Austriji, posebno njene enogastronomske ponude. Naime, Neuhuber je član nekoliko istaknutih udruga - Kluba urednika za hranu (udruga njemačkih gourmet novinara), Udruge njemačkih turističkih novinara, Udruge najboljih austrijskih PR agencija, a član je i asocijacije World Gourmet Society.

Osim toga, vodi PR agenciju za turističke organizacije, hotele i restorane u Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj, predsjednik je Uprave Connoisseur Hotels & Restaurants, vodi udruženje Jeunes Restaurateurs Austrije, a od 2014. Jeunes Restaurateurs Hrvatske.

Također, vodi PR agenciju za turističke organizacije, hotele i restorane u Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj i Švicarskoj.

U kategoriji manifestacija nagradu je zaslužio klaster turističkih zajednica sjeverozapadne Istre za projekt tematskih gourmet manifestacija Dani školjaka, Dani istarskih šparuga, Dani švoja i Dani jadranskih lignji, čiji je cilj obogaćivanje turističke ponude i kreiranja novih motiva dolaska gostiju u terminima pred i posezone te dodatna promocija kvalitetnih ugostiteljskih objekata uključenih u ove posebne gourmet itinerare.

U kategoriji inovativni proizvod nagradu je zaslužio projekt "Spectacula Antiqua" Arheološkog muzeja Istre, Turističke zajednice grada Pule i Javne ustanove Pula Sport. Riječ je o jedinstvenom proizvodu koji je ukorporiran u kulturnu ponudu Pule kroz program "Rimska Pula". Premijerno je prikazan 20. lipnja, a tijekom ljeta izveden je deset puta. Pogledalo ga je više od 20.000 posjetitelja.

Najboljim turističkim proizvodom proglašen je Lov na tartufe tvrtke Karlić Tartufi, GIR d.o.o. s Buzeštine. Samo u prošloj godini o toj je atrakciji izvještavalo više od 35 novinarskih ekipa iz cijelog svijeta.

Multimedijalni centar Ulika u Balama zaslužio je Zlatnu kozu u kategoriji vizualnih komunikacija. Riječ je o centru koji, uz pomoć najviših tehničkih dostignuća, omogućuje razgledavanje dvije trajne postave jedinstvene na ovom području. Prva je posvećena bogatom balkanskom nalazištu dinosaurusa, a druga je ornitološka - zbirka autohtonih ptica s područja Bala i Istre, uz snimke pjeva svake izložene ptice. Projektirao ga je studio 'Zoom Arhitekti iz Bala, otvoren je 6. lipnja i od tada ga je posjetilo više od 10.000 gostiju. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter